Moda endüstrisinde Blockchain teknolojisi

Küresel olarak en çok gelişen teknolojilerden biri olan Blockchain teknolojisi turizm sanat ve moda endüstrisi gibi birçok farklı sektör ile entegre olmaya başladı. Perakende sektörlerinin çoğu Bitcoini en iyi işlem biçimi olarak benimseme ve aktif olarak kullanma eğilimi gösteriyor.

Moda endüstrisi ise büyüme ve genişlemeyi bekleyen herkes için geniş bir yelpaze sunuyor. Herkesin en özel olmak isteğini sağlayan bu sektörde tüketiciler için birçok lüks marka bulunuyor ve günden güne sayıları artıyor. Bu doğrultuda geleneksel pazar anlayışının yerine yeni bir bakış açısı olan Blockchain teknolojisini modaya uyumlamak birçok avantajı beraberinde getiriyor. 

1. Vergi tasarrufunda yardımcı oluyor

Lüks marka ürünlerine uygulanan verginin son derece yüksek olmasıyla birlikte bu tarz ürünler fazla uygun olmadığı için standart para birimi ile işlem yapmak zorlaşıyor. Bitcoin kullanımı ise kişilerin vergilerden taasaruf etmesine olanak sağlıyor.

2. Telif hakkı takibinde yardımcı oluyor

Günümüzde isim yapmış markalar kendi patentlerini oluşturarak tasarımlarıyla ön plana çıkmayı tercih ediyor. Standart para birimleri ile telif haklarını takip etmek güç olurken Bitcoin ile gerçekleştirilen işlemlerin tümü bir kayda sahip olacağı için daha sağlam bir işleyiş hakimiyeti olacak. Bu araçla çoğu moda tasarımcısı şirketlerini markalayabilirken kendi tasarımlarını ve logolarını yaratabilecek.

3. Şeffaflık ve güven sunuyor

Standart para birimi kullanımı ile piyasadan herhangi bir ham ürün satın alındığında uygun faturaları alamamakla beraber her zaman kayıt yetersizliğinin olma olasılığı bulunabiliyor. Blockchain teknolojisi ile bu işlemleri gerçekleştirmek her işlemin Blockchain defterine kaydedilmesinden dolayı güven ve şeffaflık sunuyor.

4. Hammaddeleri takip etmede kolaylık sağlıyor

Üretim aşamasından ürünün satış aşamasına kadar bir alıcının ham ürünün verimliliğini takip etmesine kolaylık sağlıyor. Blockchain defterine kaydedilen her şey hem satıcı hem de alıcı tarafından biliniyor. Bu şeffaflık sayesinde birçok moda endüstrisi Blockchain teknolojisini sistemlerine dahil ediyor.

5. Ticari markaları ve tasarımları koruyor

Hırsızlık söz konusu olduğunda birçok madde olmasına rağmen birçok ülkede fikri mülkiyet güvenliğinin hala düşük olduğu biliniyor. İnsanlar ticari markaların logolarını ve moda tasarımcılarının tasarımlarını çalıp çoğaltabiliyor.

Blockchain teknolojisi ise bu durumların yaşanmasını engelleyerek markanın korunmasını sağlıyor. Tüm ticari marka ve ilgili patent tasarımlarını güvende tutuyor. Dolayısıyla çalınması ile ilgili bir endişeyi ortadan kaldırıyor.

6. Çoğaltmayı hızlı bir şekilde önlüyor

Moda endüstrisi çoğaltmaya karşı son derece savunmasız bir sektör olduğu için birçok sahte ürün orijinal ürünün etiketi altında üretilebiliyor. Blockchain teknolojisi yardımıyla bu kolayca önlenebiliyor. Kripto para birimleri ve Bitcoin tüm bu sorunları hızlı bir şekilde çözmek için büyük bir potansiyele sahiptir.

Moda endüstrisine Blockchainin katılmasıyla sektör gün geçtikçe gelişme gösterecek ve aynı zamanda bir satıcı çok fazla kar elde edebilecek. İşlemler hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşecek.

Comments (0)
Add Comment