Merkez bankalarına dijital para tavsiyesi

Uluslararası Ödemeler Bankası merkez bankalarına genel kullanıma yönelik dijital para ihraç etmeden önce dikkate almaları gereken unsurlar hakkında tavsiyelerde bulundu

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) küresel para politikası yetkililerine genel halka yönelik dijital para ihraç etmeden önce düşünülmesi gerekenlere ilişkin bir liste yayınladı.

Dijital para ihracına ilişkin tavsiyeler yer alan Basel merkezli BISin çeyreklik değerlendirmesinin özel bir nüshasında kurumun konuyla ilgili olarak öncülük ettiği belirtildi.

BIS Genel Müdürü Agustin Carstens Pazar günü yayınlanan raporda “Ödeme sistemleri ekonominin işlemesinde hayati önemde. Bir merkez bankası dijital parasının güvenilir ve geniş çaplı kullanımının olması için kilit unsurlar ölçeklenebilir olması erişilebilirlik kolaylık ve mahremiyet.” dedi.

Birçok ülkede nakit kullanımının azalmasıyla birlikte Çinden İsveç ve hatta Bahamalara kadar bir çok para otoritesi bireysel müşterilerin kullanımına yönelik dijital para ihraç etme imkanını değerlendiriyor. BIS tarafından 66 merkez bankasının katılımıyla gerçekleştirilen bir anketin sonuçlarına göre konuya dahil olan MB sayısı geçen yıla kıyasla yüzde 70ten yüzde 80e çıkmış durumda.

BISin raporunda dijital paraya ilişkin karar alınırken yetkililerin mahremiyet konusunu dikkate almaları gerektiği belirtildi.

Ayrıca para transferlerini doğrulama ve kaydetmek için Bitcoinde de kullanılan dağıtık kayıt teknolojisinin (DLT) terk edilip edilmemesi sorusu da tartışıldı.

Comments (0)
Add Comment