Mayıs Ayı FED Toplantısı! Kripto Paralara Etkisi Ne Olur?

Bilindiği üzere son zamanlarda bütün gözler yapılacak toplantıya çevrilmiş bulunuyor. Yılda 9 kez toplanan kurul bilindiği üzere Mart ayı toplantısında faizleri yükseltmiş, altın, döviz, petrol ve kripto para piyasaları alınan karardan ciddi bir şekilde etkilenmişti. Birçok yatırımcı ise önümüzdeki günlerde yapılacak toplantıda alınacak kararı bekliyor. İşte tüm detaylar…

Piyasaların gözü FED açıklamasında!

Dünya merkez bankalarının öncüsü ABD Merkez Bankası (FED) Mayıs toplantısı piyasaların öncelikle gündeminde yer alıyor. Merakla beklenen toplantı 3-4 Mayıs tarihlerinde yapılacak ve alınacak kararlar 4 Mayıs Çarşamba günü açıklanacak. Hatırlayacağınız üzere FED, öngörüldüğü gibi Mart ayında 25 baz puanlık faiz artırımına gitti. Yapılan toplantıda bilançonun azaltılmasıyla ilgili de önemli açıklamalara yer verilmişti.

FED’in faiz kararı ve diğer detaylar saat 21:00’da açıklanacak. Hemen ardından ise FED Başkanı Powell ekran karşısına çıkarak, yazılı açıklamanın önemli detaylarından bahsedecek. Powell, yaklaşık olarak 30 dakikalık bir konuşma yaptıktan sonra dünyanın dört bir yanından canlı bağlanan gazetecilerin sorularını yanıtlayacak.

Kripto paralar nasıl etkilenecek?

Son günlerde kripto para piyasaları üzerinde birçok olumsuz gelişme bulunuyor. FED’in 50 baz puan ve üzerinde bir faiz artırımı beklentisine karşı piyasa volatilitesi yükseliyor. Bununla beraber Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim artık geri dönüşü olmayan bir seviyeye geldi diyebiliriz. Batı ülkeleri kendi güvenliğini sağlamak amacıyla Rusya’ya caydırıcı yaptırımlar uygulamasına rağmen Rus hükümetinin geri adım atmaya niyeti yok gibi gözüküyor. Bir diğer yandan Rusya’ya gaz konusunda bağımlı olan Avrupa Birliği, ruble ile ödeme yapma konusunda büyük bir tartışma içerisinde bulunuyor.

Hatırlayacağınız üzere lider kripto para birimi Bitcoin 2022 yılına, faiz beklentisi sebebiyle negatif bir şekilde girmişti. Global olarak gitgide artış yaşayan enflasyon ve sıkıntıya giren ülke ekonomileri risk piyasalarını fazlasıyla baskılıyor. İlk toplantıda beklenen faiz artırımı gerçekleşti ve günümüzde 50 veya 75 baz puan faiz artışıyla alakalı oranlar tartışılıyor. Piyasalar ise çoktan 50 baz puan artışını fiyatlamış bulunuyor. Bir diğer yandan uzmanlar, FED beklentilerin çok üzerinde bir artış yapmazsa kripto paralar bir süreliğine rahatlama dönemine girebileceğini belirtiyor fakat uzmanlar, 75 baz puan artışla birlikte bilanço azaltılmasının hızla başladığı bir senaryoda BTC’nin 28 bin dolar seviyelerini görme ihtimalini de göz önünde bulunduruyorlar. Kripto para piyasası ile ilgili daha fazla güncel haber için lütfen Kriptoarena.com adresini ziyaret ediniz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!