Evergrande Hisseleri Yüzde 30 Arttı: Kripto Paralar İçin Risk Ortadan Kalktı mı?

Çin’in emlak devi Evergrande, Çin Halk Bankası’nın borç batağındaki şirketi kurtarmak için dün bankacılık sistemine yaklaşık 19 milyar dolar enjekte etmesinin ardından rahat bir nefes aldı. Evergrande’nin 300 milyar doların üzerinde borcu var. Bu devasa miktar, şirketi gezegendeki en borçlu emlak şirketi yaparken, birçok ekonomist Evergrande vakasının 2008 gibi piyasa krizine yol açabileceğine inanıyor. Bu nedenle, Çin devletinden gelen kurtarma hamlesi, birçok Wall Street uzmanı için büyük bir sürpriz olmadı. Ancak bu geçici kurtarma operayonu, sorunu kökünden çözmeyebilir. Kripto para sektörü uzun vadede bu krizden etkilenecek mi?

Evergrande borç ödemeleri 2024’e kadar sürecek: Şirketin ikinci en büyük hissedarı tamamen ayrılıyor!

Geçen hafta sürekli düşüşte olan Evergrande hisseleri dün yüzde 27’nin üzerinde kazanç elde etti ve Hong Kong borsasında kamulaştırma söylentileriyle yüzde 15 yükseldi. Bununla birlikte, firmanın bu yıl yaklaşık 669 milyon dolarlık ödeme yapması gerektiğinden ve borç ödemeleri 2024’e kadar devam edeceğinden, mevcut rahatlama yaklaşan krizin etkisini azaltmıyor. Çin’in kurtarma vaatlerine rağmen, Çin’deki Evergrande hisselerinin en büyük sahiplerinden bazıları tüm varlıklarını satmayı planlıyor. Çinli şirketler, şirketin hisse fiyatı 3 dolara ulaşmasına rağmen dün yaklaşık 109 milyon dolarlık Evergrande hissesi sattı. Şirketin ikinci en büyük hissedarı olan Chinese Estates Holdings, Evergrande Group’taki hisselerinin bir bölümünü sattığını ve holdingden tamamen çıkmayı planladığını söyledi.

Evergrande’de geçen hafta meydana gelen düşüş ve temerrüde düşme olasılıkları, kripto para piyasası da dahil olmak üzere küresel ölçekte bir piyasa düşüşüne yol açtı. Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) Pazartesi günü önemli destek seviyelerini kaybetti, ancak Evergrande’nin yükselişi kripto piyasasının da yeşil reknte işlem yapmasına yardımcı oldu. Genel kripto piyasa değeri, son 24 saatte yüzde 7 artarak 2 trilyon dolara yaklaştı.

Kripto para piyasası toparlanıyor

Lider kripto para birimi Bitcoin, günlük yüzde 5’lik bir artışla 44.093 dolardan işlem görüyor. Yüksek volatilite ve durgun bir Eylül ayının sona ermesiyle birlikte, BTC boğaları Ekim ayına kadar fiyat hareketine ivme kazandırmaya çalışıyor. Piyasanın önde gelenleri ve analistler yıl sonuna kadar 100 bin dolarlık fiyatta hala kararlı.

Ethereum da son üç gün içinde 2.800 dolar civarında konsolide olduktan sonra 3 bin dolarlık kilit seviyesini yeniden kazandı. Piyasa değerine göre ikinci en büyük kripto para birimi şu anda son 24 saatte yüzde 7 artışla 3.137 dolardan işlem görüyor. BTC ve ETH dışında, kripto para piyasasının çoğunluğu yeşilde ve birkaç altcoin çift haneli kazançlar gördü.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!