Kripto için YouTube un ötesinde bir dünya var mı?

İletişim devi Google ile kriptoşet endüstrisi arasındaki ilişki biraz zıt olarak nitelendirilebiliyor.

Şimdi video paylaşım platformu olan YouTube kriptoyla ilgili bazı içerik oluşturucuların platformunu kaldırıyor ve onları uygulanabilir alternatifler aramaya bırakıyor.

Senin için tüp yok

2019 kadar erken bir zamanda kriptosfer içindeki videolarındaki içerik hakkında YouTubedan uyarı aldıklarını iddia eden içerik oluşturuculardan raporlar ortaya çıkmaya başladı. Birçok durumda içerik oluşturucuları karara itiraz etmeye zorlayan videolar kaldırıldı. Daha uç durumlarda bazı içerik oluşturucuları YouTube kanallarını platformdan çıkardı.

2019un sonuna doğru bu iddialar kripto topluluğu YouTubeda kriptoyla ilgili materyallerin silindiğini fark ettiğinden bu iddialar tavan yaptı. BTC Sessions ChrisDunnTV ve Crypto Tips gibi kanallar uyarı aldı ve çok sayıda video silindi.

23 Aralık 2019da Chris Dunn YouTube zararlı veya tehlikeli içerik” ve “yasal düzenlemelere tabi ürünlerin satışı” nedeniyle kripto videolarımın çoğunu kaldırdığını ve videoların 200 bin+ saniyenin ve 7 milyondan fazla görüntülemenin 10 yıl olduğunu söyledi. Siz ne yaptığınızı sanıyorsunuz ?! ”

Silme işlemlerinin yaygın yapısı göz önüne alındığında YouTube’un nedenleri hakkında spekülasyonlar arttı. Googledaki kripto ve blockchain reklamları üzerindeki kısıtlamaları göz önünde bulundurarak kripto topluluğunun bazı üyeleri video paylaşım platformunun kasten sansüre katıldığına inandı.

YouTube nihayetinde silme işlemlerinin kazara olduğunu ve içerik oluşturucuları yanlışlıkla verildiğini düşündükleri kararlara itiraz etmeye çağıran bir açıklama yaptı. Ancak Chris Dunn gibi içerik oluşturucular için videoların eski haline getirilmesi için itiraz sürecinden geçmek her zaman işe yaramadı. Dunn “Bugün YouTube yalnızca dün eski haline getirdikleri videoları değil daha önce hiç çekmedikleri en az bir video daha indirdi” dedi.

COVID-19 işgücü önlemleri

Mart 2020de YouTube’un ana şirketi Google benzeri görülmemiş COVID-19 salgını ışığında çalışanlarının güvenliğini sağlamak için aldığı bazı önlemleri açıkladı. Google ve yan kuruluşları hastalığın yayılmasını azaltmak için ofise gelen çalışan sayısını sınırlamaya başladı. 15 Martta YouTube merkezi çalışma alanlarında çalışan faaliyetlerini sınırlama hareketinin içerik oluşturucuları nasıl etkileyeceğini konu alan bir açıklama yayınladı.

Video paylaşım platformu “otomatik sistemler insan incelemesi olmadan bazı içerikleri kaldırmaya başlayacağını bu nedenle işyerinde korumalarımız varken ihlal eden içeriği kaldırmak ve ekosistemimizi korumak için hızlı bir şekilde hareket etmeye devam edebileceğimizi” söyledi.

YouTubedaki içerik oluşturucular için önlemler video kaldırma işlemlerinde bir artış olacağı anlamına geliyor. Yapay zeka birçok yönden yardımcı olsa da teknoloji nüanslardan yoksun olup içeriği gerçekte olmayan bir şekilde ihlal edilmiş gibi işaretleyecek. Bunu bilen YouTube şüphesiz içerik ihlal edildiğine karar verilmedikçe videoları işaretlenen içerik oluşturuculara karşı cezalandırıcı bir uyarı vermeyeceklerini açıkladı.

Platform ayrıca içerik oluşturucuya adil olmadığını düşündükleri bir kararı bozma gücü verdiğine inandıkları açık kapı itiraz politikasını da yineledi. YouTube ayrıca yukarıda belirtilen çalışan önlemleri nedeniyle sürecin daha uzun süreceğini belirtti.

YouTube işgücü politikalarını uygulamaya başladığından beri kripto ve blockchain içeriği silme işlemlerinde bir artış gördü. Mart ayından itibaren yıl ilerledikçe şikayetler yükseliyor. Örneğin The Crypto Lark kanalı altında içerik yayınlayan Lark Davisin hepsi Nisan ayında 11 video silindi. Videolar çoğunlukla kriptoyla ilgili haberler olup blockchain evangelisti Andreas Antonopoulos ile bir röportaj en sonuncusu oldu. YouTube sonunda bazı videolarını eski haline getirdi.

Diğer içerik oluşturucuları kanallarını yasakladığı kadar şanslı olmadı. Blockchain eğitim kanalı BTC oturumları ve popüler kripto YouTuber Tone Vaysın yaklaşık 24 saat boyunca kanallarına erişimi engellendi.

Crypto Crow Tech on The Tech ve The Moon ve hatta Roger Ver liderliğindeki Bitcoin.com kanalı gibi içerik oluşturucular video paylaşım platformundan geçici olarak da olsa yasaklandı.

Seçenekler ve YouTubeun gücü

YouTube kripto ve blockchain içerik oluşturucuları için çalışmıyor olsa da birçoğu faktörlerin bir kombinasyonu nedeniyle platforma bağlı hissediyor. Ancak şimdi özellikle merkezi olmayan platformlar olmak üzere içerikleri için barındırma seçenekleri aramaya başlıyorlar. Kanallarının eski haline getirilmesinden sonra BTC Sessions Twitter Twitch ve blockchain tabanlı DLive gibi diğer platformlarda içerik yayınlamaya başlayacaklarını açıkladı.

Ayrıca işaretlenmiş bir YouTube kanalı olan Blockchain Eğitim Ağı (BEN) her ikisi de blockchain tabanlı platformlar olan DTube ve LBRYde içerik yayınlamaya başladı. Büyük bir izleyiciye sahip olan DTube bant genişliği ile mücadele ediyor ve video yükleyemedi.

Kripto içerik oluşturucularının kullandığı diğer merkezi olmayan platformlar Hive ve 3speaktir.

İçerik oluşturucuların taşınabileceği seçenekler olsa da YouTube’un üstün bant genişliği ve pazar erişimini yenmek hala zor görünüyor.

Gerçek adı Felix KjellbergPewDiePie olan dünyanın en büyük bağımsız video içerik yaratıcısı PewDiePie buna iyi bir örnektir. Yalnızca DLivede bir yıllık canlı akıştan sonra özel bir akış anlaşması imzaladığı YouTubea geri döndü.

 

Comments (0)
Add Comment