JPMorgan’a Yüz Kızartıcı Suçlama: Günah Keçisi Kripto Paralar!

Dönem dönem kripto para birimlerini hem yönetici hem de CEO bazında sert sözler ile eleştiren JPMorgan, şimdilerde çarpıcı bir iddianın pençesinde. JPMorgan Chase bankası, 300 bin varil yakıt içeren bir kara para aklama ve rüşvet planı iddiasıyla Brezilya makamları tarafından soruşturma altına alındı.

JPMorgan’ın suç dosyası kabarık: piyasa manipülasyonu, rüşvet ve kara para aklama!

Müfettişler, olayın 2011 yılına dayandığını ve bankacılık devinin devlete ait petrol şirketi Petrobras ile olan ilişkilerine daie devam eden bir soruşturmanın parçası olduğunu iddia ediyorlar. Reuters habere ilişkin olarak şu ifadelere yer verdi:

Ön aşamada olan soruşturma, yıllardır emtia ticareti endüstrisindeki suistimalleri inceleyen Brezilyalı yetkililer tarafından yürütülen daha büyük bir soruşturmanın parçası.

Yetkililer, iddia edilen rüşvetin sonraki yıllarda da devam edip etmediğini belirlemek için çalışıyor. Dünyanın en büyük bankalarından biri olarak JPMorgan, soruşturmanın odak noktasında bulunuyor. JPMorgan ise iddialar hakkında henüz bir açıklama yapmadı. Amerikan hükümeti, geçtiğimiz yıl yaptığı bir araştırmada, bankanın son sekiz yıldır altın fiyatını manipüle ettiği sonucuna varmıştı. Amerika’nın en ünlü bankalarından birisi olan ve aynı zamanda dünyada da etki gücü en yüksek bankalardan birisi olarak gösterilen JPMorgan lider kripto para birimi Bitcoin’i dolandırıcı bir yapı olmakla suçlamıştı.

Kripto para birimlerinin yasadışı faaliyetlerdeki kullanım oranı düştü

Bitcoin karşıtlarının sığındığı en büyük eleştirilerden biri, kripto para birimlerinin yasa dışı faaliyetler için kullanıması oldu. Yayınladığı son raporda, Coinbase bunun modası geçmiş bir argüman olduğunu bir kez daha kanıtladı. Borsa, yasa dışı faaliyetlerde kripto para birimlerinin payının yüzde 1’in altına düştüğünü ve terör finansmanında ise bu oranın yüzde 0,05 oldupunu tespit etti. Coinbase, Ripple (XRP’)’ın ABD ve Avrupa Birliği’ndeki ülkeler ve uluslararası topluluklar tarafından terör örgütü olarak ilan edilen Hamas’ın yeni favori kripro para birimi olduğunu ortaya koydu.

Raporun ortaya çıkardığı en ilginç bulgulardan biri, terör örgütleri tarafından altcoin kullanımının artması. Lider kripto para birimi Bitcoin ise zirvede dururken kullanım oranı düştü. Geçen yıl Ağustos ayından itibaren bir dizi kuruluş ERC-20 tabanlı altcoin bağışlarını kabul etmeye başladı. Suudi destekli cihatçı bir örgütün altcoin kullnımı dikkat çekti. Örgüt, İsrail, Pakistan ve ABD’ye karşı savaş durumunda. ERC-20 tabanlı altcoin’ler ve Ethereum bağışları artış kaydederken, en büyük artışı gören XRP oldu. XRP, bağışların yüzde 39,7’sini oluşturdu. Yüzde 40,5 ile Bitcoin ise lider konumunda.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!