JPMorgan CEO’sundan Bitcoin ve Sigara Metaforu: İlginç Soru Kafa Karıştırdı!

JPMorgan‘ın CEO’su Jamie Dimon’ın Bitcoin (BTC) hayranı olmadığını hepimiz biliyoruz. Yönetici, bunu yıllar içinde birçok kez dile getirdi. Dimon’un son açıklaması, BTC’ye olan şüpheciliğinin zirveye ulaştığını gösteriyor.

Bitcoin ve sigara: zararlı fakat yasaklanmıyor

Ünlü CEO, BTC karşıtlığını sürdürürken, ilginç benzetmeler ve örnekler kullanıyor. İlk zamanlarda Bitcoin’i balon olarak nitelendiren Dimon, bu balonun patlayacağını iddia ediyor. Bununla birlikte, BTC’nin artan popülaritesine rağmen, Dimon kripto para piyasasından uzak duruyor. Çin yasakları ve Dimon’un Bitcoin şüpheciliği, kripto para piyasasının vazgeçilmez bir parçası oldu.

 

 Yakın tarihli bir online konferansta, JP Morgan CEO‘su, lider kripto para birimi konusundaki sert duruşunu tekrar yineleyerek, BTC’yi değersiz olarak nitelendirdi, ancak tezini haklı çıkarmak için verdiği nedenler, Bitcoin hakkında hiçbir şey anlamadığını gösteriyor. Dimon şu ifadeleri kullandı:
Kişisel olarak Bitcoin’in değersiz olduğunu düşünüyorum. Tıpkı, sigara içmemeniz gerektiği gibi, Bitcoin’e de yatırım yapmamalısınız. Ancak, müşterilerimiz yetişkin insanlar.  Aynı fikirde değiller. Bitcoin satın almak veya satmak için erişime sahip olmak istiyorlarsa, bunu yasaklayamayız. Yapabileceğimiz tek şey onlara meşru, mümkün olduğunca güvenli erişim sağlamak.

 CEO’dan ilginç soru: 21 milyon BTC, sınırsız hale getirilebilir mi?

Dimon, BTC’nin değerinin, yalnızca 21 milyon arzı olması nedeniyle, kıtlığından kaynaklandığını söyledi, ancak CEO‘ya göre, 21 milyon sınırını kaldırmak için biri kodu değiştirmeyi başarırsa işler farklı bir boyut kazanabilir. CEO şunları söyledi:
Gruba başka bir soru ile meydan okuyacağım: Bitcoin arzının 21 milyon ile sınırlı olduğunu nereden biliyorsunuz? Hepiniz algoritmaları okudunuz mu? Hepiniz buna inanıyor musunuz? Bilmiyorum, her zaman böyle şeylere şüpheyle yaklaşmışımdır.

Bitcoin ağı açık kaynaklı ve merkeziyetsiz olsa da, bu nedenle herkes kaynak kodunda değişiklik yapabilir, ancak bu değişikliklerin geniş çapta kabul görmesi ve ana ağın bir parçası olması için çoğunluk tarafından kabul edilmesi gerekir. Bu nedenle, toplam BTC arzını sonsuz bir miktara değiştirmek istesem bile, madencilerin veya düğümlerin çoğunluğu teklifi kabul etmedikçe bu gerçekleşmeyecek. Dimon’un argümanı, merkeziyetsiz bir Bitcoin ağının nasıl çalıştığını anlamayan insanlar tarafından kullanılan oldukça eski ve gereksiz bir argümandır. BlockTower’ın kurucu ortağı Ari Paul, bu konuda şöyle bir açıklama yaptı:
Herkes Bitcoin’in kodunu alıp istediği gibi değiştirebilir. TCP/IP protokollerini veya FTP protokolünü değiştirmek gibidir. Kişisel bilgisayarınızda değiştirebilirsiniz, ancak o zaman herkesten farklı bir ağdasınız. Yaptığınız değişiklik başkaları tarafından fark edilmeyecek.

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!