JPMorgan Korkuttu: Altın Fiyatları Bu Diplere Kayabilir!

ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan, önümüzdeki yılda altın fiyatları için ons başına 1.630 dolar ve gümüş için ons başına 20,48 dolar ortalama fiyat öngörerek, son tahmininde değerli metallerin fiyatları için düşüş eğilimini koruyor. Bunun yanı sıra FXStreet analistlerinden Joel Frank de değerli metal için izlenmesi gereken seviyelere yönelik tahminlerini paylaşıyor.

JPMorgan’a göre Fed Başkanı’nın yorumları altın fiyatları için olumsuz etki yaratıyor

Ünlü ABD bankası JPMorgan son analizinde uzun vadeli ABD nominal getirilerinde daha yüksek yeniden temellendirmenin orta vadede altın fiyatları üzerinde baskı oluşturmasını beklediklerini açıkladı. New York merkezli banka, analizlerinde Kitco’dan, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) verilerini izleyen analistlerden alıntı yaparak, Fed Başkanı Jerome Powell’ın sert yorumlarının, hedge fonlarını gümüş ve altından uzaklaştırmaya devam ettiği ifadesine de yer veriyor.

Kitco analistlerine göre son veriler, fonların yükseliş bahislerini tasfiye etmesi nedeniyle altın fiyatları için duyarlılığının ekim ayının sonundan bu yana en düşük noktasında olduğunu gösteriyor. Analistlere göre kıymetli metal ayıları 2022’ye kadar daha fazla kazanç için hazırlanıyor olsa da bu haftaki ABD Merkez Bankası (Fed) para politikası toplantısı, daha net yönler için izlenecek anahtar olacak.

Analiste göre izlenmesi gereken seviyeler

Piyasaları inceleyen FXStreet analistlerinden Joel Frank’e göre ise spot altın fiyatları, bu haftanın önceden belirlenmiş 1780-1790 dolar aralıklarında kalan fiyatlar ile haftanın başında sakin bir şekilde işlem görmeye devam ediyor. 1790 dolar seviyesi ve hemen üzerindeki 200 ve 50 günlük hareketli ortalamalar (sırasıyla 1793 dolar ve 1796 dolar), şimdiye kadar ayın tamamında olduğu gibi önemli direnç sağlıyor. Analist değerli metal piyasalarının çarşamba günkü FOMC politika duyurusu öncesinde bekle ve gör modunda olması nedeniyle fiyat hareketine yönelik 1790 dolarlık tavanın yerinde kalmasının muhtemel olduğunu belirtiyor. Frank’e göre Fed’in parasal genişleme politikalarında daralmasının hızını artırma planlarını duyurması beklenirken, güncellenmiş nokta grafiği muhtemelen 2022’de Fed politika yapıcılarının birden fazla zam beklediğini gösterecek.

Kriptoarena.com olarak daha önce bildirdiğimiz üzere, Fed toplantısı öncesinde, salı günkü Kasım ÜFE’si ve ardından çarşamba günkü Kasım Perakende Satış açıklaması da dahil olmak üzere kayda değer birkaç önemli ABD verisi bekleniyor. Analist Joel Frank’e göre salı günkü ÜFE verileri, büyük olasılıkla, yıllık manşet oranının yüzde 9,0’ın üzerinde görülmesiyle birlikte, ABD’li üreticilerin ağır enflasyonist baskılarla karşı karşıya kalmaya devam ettiğini gösterecek. Analiste göre bazıları, şu anda seansta çoğunlukla yatay seyreden ABD getirilerini bir miktar yukarı çekme kabiliyetine sahip olabilecek yukarı yönlü bir sürpriz riskinin çığırtkanlığını yapıyor. Frank’e göre bu da potansiyel olarak altın fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!