Massari Raporu Çöküşten En Az Etkilenen Kripto Paraları Açıkladı!

Araştırma firması Messari, son çöküşün ardından kripto para endüstrisindeki 5 altcoin’in performansı hakkında bir rapor yayınladı. Roberto Talamas, tarafından yazılan rapor, akıllı sözleşmelerin (Solana, Cosmos, Polkadot, Kusama ve diğerleri) bu düzeltmeden en az etkilenen kripto paralar arasında olduğunu belirledi.

Kripto para piyasası toparlanmaya çalışıyor

Aralıksız satış baskısı, önde gelen kripto para birimlerinin Mayıs ortasında yüzde 50’den fazla düzeltme yaşamasına neden oldu. 3 Haziran’daki kripto piyasası çöküşten beri ilk kez pozitif bir şekilde kapandı. Talamas’ın belirttiği gibi, akıllı sözleşme sektörü Solana, DOT, ATOM, KSM, CKB gibi varlıklarda genel olarak yüzde 3,11 getiri elde etti.

Grafikte görüldüğü gibi, DeFi projeleri ve merkeziyetsiz borsalar yüzde 2,70 ile eşit getiriye sahip olup, bunu web3 uygulamalarından sonra en az getiriye sahip kripto para birimleri takip ediyor. Araştırmacı, genel olarak kripto para piyasasının 3 Haziran’dn başlayarak o hafta kripto para piyasası “biraz inişli çıkışlı” olduğunu söyledi.

Solana ve kripto para piyasası yüksek volatiliteden etkilendi

Hafta boyunca Talamas, incelediği kripto paraların V şeklinde bir desen ile potansiyel bir toparlanmaya işaret ettiğini gördü. Ancak, DeFi ve Web3 haftanın sonunda düşük performans göstermeye başladı ve orta düzeyde kayıplar gördü.

Chainlink (LINK), Uniswap (UNI) ve Aave (AAVE), sırasıyla Web3 ve DeFi sektörlerinde en kötü performans gösteren kripto paralar oldu. UNI ve AAVE aynı dönemde yaklaşık yüzde 3,5 ve yüzde 4,7, LINK ise yüzde 6 kayıp yaşadı. Bu volatilitede bir artışa işaret ediyor.

Talamas konuyla ilgili şunları söyledi:

Volatilite, Mayıs ortasındaki piyasa çöküşünün tetiklediği ani yükselişin ardından tüm kripto paralarda yüksek kalmaya devam ediyor. Çöküşten önce, coin’ler arasındaki oynaklık hemen hemen aynıydı ve yüzde 3-6 arasında değişiyordu. Çöküşten sonra, sektör oynaklığı geniş çapta dağıldı.

Solana güçlü teknik temelleri ile boğa koşusunu sürdürecek

Oynaklıkla birlikte Solana ile tüm varlıklar arasındaki korelasyon da arttı. Bu metrik, belirli çiftler için yüzler 85 ve yüzde 95’e ulaştı. Aşağıda görüldüğü gibi, piyasanın baskın varlığı Bitcoin ile korelasyon giderek artıyor. Talamas, bu eğilimin Mayıs ayının başında başladığına dikkat çekti. Bu dönemde bazı kripto para birimleri kayıplar yaşamaya başladı.

DeFi ve DEX sektörü, Solana ile Bitcoin ile en çok korelasyon gösteren sektördür ve Akıllı Sözleşme platformu, geçen ay yüzde 20’lik bir artışla en az korelasyonu kaydediyor. Talamas ayrıca şunları kaydetti:

Ethereum ve tüm sektör portföyleri arasındaki korelasyon artık yüzde 90’a eşit veya üzerinde. Ethereum’a (Akıllı Sözleşme Platformları ve En İyi Varlıklar) yüksek oranda tahsis edilen portföylerin yanı sıra, DeFi ve DEX portföyleri sırasıyla yüüzde 94 ve yüzde 93 ile en yüksek korelasyon katsayılarına sahip olanlardır.

Solana (SOL), an itibariyle günlük grafikte küçük kayıplarla ve haftalık grafikte yüzde 15,4 kârla 42, 16 dolar’dan işlem görüyor. SOL’un toparlanması büyük ihtimal ve trend devam ederse hızla önceki zirvelere dönebilir.