İran, Yasal Olarak Çıkarılan Bitcoin’leri (BTC) İthalat Ödemelerinde Kullanmaya Başlıyor

İran, ABD’nin koymuş olduğunu amborgaların etkilerinden korunmak adına, kripto para birimlerinin faydalarından yararlanmaya devam ediyor.

İran Merkez Bankası (CBI), bankaların, döviz borsalarının ve lisanslı kripto para madencilerinin, kripto para birimlerini kullanarak ithalat için ödeme yapmalarına izin verecek.

Financial Tribune tarafından sağlanan bir rapora göre CBI, kripto para ödemeleri için bankalara ve lisanslı borsalara yeni bir düzenleyici çerçeve getirdi. Hükümet, ayrıca kripto paraların daha yasal bir zemine oturması adına yeni bir yasa tasarısını hayata geçirmeyi planlıyor.

Kripto Paralar, ABD Yaptırımlarını Önlemek İçin Bir Araç Görevi Görüyor

ABD ile İran arasında devam eden ve son yıllarda daha da şiddetlenen gerilim ve bununla birlikte ABD Hazine Bakanlığı’nın uluslararası ticaret arenasında İran’ı engellemek istemesi sıklıkla gündem haline geliyor.

Bu bağlamda İran, kripto para birimlerinin faydalarından yararlanmak ve ülkenin mevcut yaptırımlardan etkilenmemesi adına kripto paralara daha çok önem veriyor. İran, 29 Ekim 2020’de Bitcoin’i bir değişim aracı olarak tanıyan ilk ülke oldu. Ocak 2021’de hükümet, kripto para madencilerinin enerji santralleri aracılığı ile faaliyetlerine devam etmesi adına 1.000’den fazla madenciye lisans verdi.

İran’da kripto para madenciliği yasal olarak yapılabiliyor ancak tek şart, madencilerin faaliyetlerine yasal olarak devam etmeleri için Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı’ndan kripto para madencilik lisansını almaları gerekiyor.

İran’ın geçmişte kripto para piyasasına karşı çıkan ülkeler arasında yer alıyordu. Ülke genelinde madencilik yapan birçok kişiye, yoğun elektrik kullanımını suçlamasıyla cezalar verdi ve ekipmanlarına el koydu. Ancak günümüzde bu kararından vazgeçen İran, kripto para madencilerini ve kripto para piyasasını desteklemek adına yoğun çaba gösteriyor.

Hiper Enflasyonlu Ülkelerde Kripto Para Kullanımı

İran, ABD yaptırımlarından kaçınmak için alternatif olarak kripto kullanan ilk ülke değil. Hiper enflasyon ile mücadele eden Venezuela’da benzer şekilde kripto paraları aktif şekilde kullanan ülkeler arasında yer alıyor.

Kripto para birimleri, şu anda ciddi bir finansal kriz yaşayan Arjantin’deki birçok tasarruf sahibi ve yatırımcı için de bir alternatif haline geldi. Venezuelalılar gibi Arjantinliler de artık kripto varlıkları alıp satmak ve kendilerini döviz enflasyonundan korumak için kripto para borsalarına ve P2P pazarlarına akın ediyorlar.

Comments (1)
Add Comment