IMF’den ”Uyarı” Niteliğinde Kripto Para Raporu! İşte Detaylar!

Yayımlanan IMF raporuna göre, kripto para birimlerine ilgi ve yatırım, özellikle gelişmekte olan ülkelerde sınırsız bir coşkuyla büyümeye devam ediyor. IMF tarafından paylaşılan endişe, bu hususun küresel finansal sisteme sunacağı zorluklardır. WAtoday tarafından hazırlanan raporda yer alan bir makaleye göre, kripto birimlerine olan ilginin yenilenmesi, kısmen küresel olarak düşük ya da sıfır faiz oranlarından kaynaklandı. Bu, geleneksel finans sisteminde elde edilecek çok az faiz getirisi olduğu anlamına gelir ve kripto piyasası ademi merkeziyetçi finansta elde edilebilecekler, buna kıyaslandığında solgunlaştırır. Bununla birlikte, IMF raporu, normalde bu tür organizasyonlarda bolca bulunan olağan “dolandırıcılık” ve “kara para aklama” iddialarından oldukça ferahlatıcı bir değişiklik olan kripto birimleriyle elde edilecek avantajlar olduğunu kabul ediyor, ancak suçlular parasal sistemleri atlatıyor.

Görsel: Kripto Para Birimleri

Kripto para birimleri gelişmekte olan ülkelerde dolara meydan okuyor

IMF’nin vurguladığı ana avantaj, kripto birimlerinin gelişmemiş dünyadaki birçok yoksul insana finansal hizmetlere erişim sağlamasıydı. Banka hesaplarına veya diğer finansman türlerine erişemedikleri için geleneksel finansal sistemde her zaman dışlanan hizmetler bunlar arasında yer almaktaydı.

Bununla birlikte, IMF’nin temel endişesi, insanların kendi yerel itibari para birimleri yerine kriptoları kullanmayı tercih ettiği fenomen olan “kriptolaştırma”dır, insanların kendi para birimlerinden daha çok doları kullandığı “dolarizasyon”a ilginç bir güncelleme niteliğindedir. Rapor, “güçlü makroekonomik politikaların bir ülke sakinlerinin kripto birimlerine kitlesel hareketini önlemek için yeterli olmayabileceği” konusunda şöyle uyarıda bulunuyor:

Kripto varlıklar kendi başlarına para birimlerinin uluslararası kullanımına veya artan dolarizasyona yol açan ekonomik güçleri değiştirmiyor, ancak kripto ekosisteminin ve özellikle de istikrarlı paraların teknolojik ilerlemesi, paraların ve varlık ikamesinin arkasındaki teşvikleri güçlendirebilir ve benimsemeyi kolaylaştırabilir. Bu nedenle, politika yanlış adımlarına tolerans büyük ölçüde azalır.

Raporda ayrıca, yetkililerin kripto sisteminin büyümesini izlemesine izin verecek küresel standartlar üzerinde anlaşmaya varılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, bankaların özel kriptolara olan talebi azaltmaya yardımcı olmak için kripto para birimleri sunmayı düşünebileceklerini öne sürdü.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!