Günün Öne Çıkan Kripto Para Haberleri (3 Mart 2021)

JPMorgan Anketi: Bitcoin’de Balon Endişesi Var

JP Morgan’ın araştırma biriminin yaptığı ankete göre, kripto paralar ve yeşil teknolojiler en fazla balon endişesi duyulan varlıklar.

Ankete katılanların yüzde 58’i kripto paralar ile ilgili endişeli olduklarını belirtirken ikinci sıradaysa yüzde 29 ile elektrikli araba ve yeşil teknolojiler yer aldı. JP Morgan’ın hazırladığı ankete 1.500 farklı kurumdan 3.400 kişi katıldı.

Bloomberg’de yer alan habere göre, JP Morgan stratejistleri daha önce yayımladıkları ve uyarı niteliğinde olan bir yazıda, volatilitenin azalmadığı takdirde lider kripto paranın şu anki fiyatlardan işlem görmeye devam etmesinin sürdürülebilir olmadığını belirtmişlerdi.

Stratejistler, Bitcoin’in piyasa değerinin son 5 ayda 700 milyar dolar artış gösterdiğini ama bunun sadece 11 milyar dolarlık kısmının kurumsal yatırımcılardan geldiğini vurgulamıştı.

Sınırlı arz ve bireysel talebin fiyatları yine de yukarı taşıyabileceğini belirten stratejistler, “Ocak ayından bu yana yaşanan yükselişler daha çok spekülatif akımlardan daha çok etkilendi.” diye eklemişti.

Milyarder Mark Cuban, sosyal medyada kripto paraların en büyük eleştirmenlerinden biri ile kripto paralar ve altın tartışmasına girdi.

Kripto para piyasasında giderek boy gösteren Cuban, Twitter tartışmasında Peter Schiff’i altının bir değer saklama aracı olarak “öleceği” konusunda uyardı.

Bitcoin karşıtı açıklamalarıyla tanınan Schiff, Bitcoin fiyatının sürekli rekor kırmasına karşın olumsuz yorumlarını sürdürüyor.

Schiff, Bitcoin satın alan Wall Street şirketlerini “aptallık” ile suçlayınca, Cuban, “Sana yardımcı olayım Peter. Altın da en az kripto para kadar şişirilmiştir. Gerçekten altın bir mücevhere ihtiyacımız var mı?” diye cevap verdi.

Cuban şunları ekledi: ”BTC/Eth seni bankacı yapabilecek, hatasız değer değişimi yapmana olanak sağlayabilecek ve sınırsız iş ve kişisel uygulama için kullanılabilecek teknolojilerdir. Altın ise bunların hiç birini sunamaz”

”Bugün kripto paralarla öne çıkan gelişmeler, yalnızca kavram kanıtlama aşamasında. Teknoloji iyileştikçe, ucuzlaştıkça ve hızlandıkça, yeni uygulamalar olacaktır ve hatta bu uygulamalar bugün kripto olarak bildiğimiz şeyi bile tarihin sayfalarına gömecektir”

Cuban, şöyle devam etti,  “Altın ise zamanla değişmeyecek. Bu nedenle bir değer saklama aracı olarak zamanla ölecek.”

Cuban, son olarak Schiff’e “Unutma ki, altın da teknolojiyle inşa edilmiş bir değer saklama aracıydı. Kazma ve kürekler zamanlar madencilik faaliyetlerine evrildi. En verimli madenciliği yapmak için zamanın teknolojisini kullanan ödüllendirildi. Tıpkı bugün kriptoda olduğu gibi” dedi..

Ethereum Fiyatının Yükselmesinde Bu Faktörler Etkili Oldu 

Toplam piyasa değerine göre en büyük ikinci kripto para birimi Ethereum (ETH), parlak bir şubat sonrasında oldukça kötü bir mart ayına girdi.

Kripto para piyasasının genel olarak yaşadığı sert düşüş de ETH fiyatını da olumsuz etkiledi. Buna rağmen Ethereum ağındaki bazı kripto para birimlerinin dikkat çekmeye devam ettiğini görülüyor.

ETH fiyatının 1.200 dolara kadar gerilemesi panik yaratsa da fiyatın 1.600 dolar seviyesini tekrar görmesi yatırımcılara güven vermekte. Peki Ethereum nasıl oldu da bir anda eski destek noktasını geri ele geçirdi?

Listedeki en iyi 10 içerisindeki kripto paralara bakıldığında son 24 saat içerisinde liderliğin LTC’de, onun hemen arkasında ise ETH’de olduğu görülüyor. Ethereum’un bu yükselişinin birinci sebebi ise Amazon’dan gelen müjde oldu. Amazon Managed Blockchain isimli blockchain ağının artık Ethereum ağ düğümleri kullanacağı belirtildi. Buna ek olarak Amazon ağında Ropstein ve Rinkeby test ağları da kullanılabilecek.

Dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden birisinin kendi blockchain ağı için Ethereum tercih etmesi ise başlı başına bir yükseliş sebebi.

İkinci sırada ise tahmin edilebileceği gibi Bitcoin yer alıyor. Bitcoin’in 44 bin dolara düşüşten sonra yeniden 52 bin doları bulması, ETH’ye de yaradı. ETH ve BTC arasındaki korelasyonun 0,87 seviyesine kadar yükselmesi de ETH’nin Bitcoin’in yükselişinden faydalandığını gösteriyor.

Üçüncü ve beri etkili olan sebep ise DeFi sektörü oldu. Özellikle NFT’ler ile ilgili rekor satışlar, Ethereum ağına olan ilgiyi arttırıyor. Bu durum işlem ücretlerinin de rekor kırmasını sağlasa da Ethereum 2.0 geldiğinde bunun bir sorun olmaktan kalkacağı bilinmekte.

Santiment tarafından hazırlanan raporda, Ethereum ağındaki dikkat çeken projeler açıklandı.

Söz konusu projelerin dikkat çektiği konu ise geliştirilme aktiviteleri olarak görülüyor. Bu da aslında şu an ekipleri arı gibi çalışan 10 projenin açıklanması anlamına gelmekte.

Raporda, listenin başında Gnosis var. Bunun hemen arkasında ise Status, UMA, Chainlink, Skale, Maker, Ocean ve Golem bulunuyor. Özellikle piyasaya kısa süre önce giriş yapan birden çok projenin en çok geliştirilenler arasında olması yeni projelerin nasıl faydalı olabileceğini göstermekte.

Geliştirme aktivitesi, proje ile ilgili kod yazımlarının ve atılan adımların toplamı olarak görülmekte.

GitHub üzerindeki kod dizimlerine ve yeni yapılan eklemelere bakıldığında da liderliği bu 10 projenin elde ettiği görülüyor. Genellikle yeni geliştirmeler ve atılan teknik adımlar fiyatın yükselmesine olanak sağlıyor.

Tabii ki bazı durumlarda istisnalar olsa da kısa süre önce hard fork gerçekleştiren ADA fiyatının rekor yükselişi çoğunlukla bu durumun geçerli olduğunu göstermekte. Bütün bunlara Ethereum ağının ev sahipliği yapması ise ETH için oldukça olumlu.

Comments (0)
Add Comment