Günün Öne Çıkan Çarpıcı Kripto Para Haberleri (21 Şubat 2021)

JPMorgan: Bitcoin Bu Fiyatı Hak Etmiyor

Ünlü gazete Times of London raporuna göre Tesla’nın 1.5 milyar dolarlık Bitcoin yatırımı sadece manşetlere taşınmakla kalmadı; aynı zamanda şirketin geçen yılki araba satışlarından daha fazla kâr elde etmesini sağladı.

Bugün itibariyle kripto para 56 bin dolar seviyesini aşarak piyasa değerini 1 trilyon doların üzerine çıkardı. Bu rekor Tesla’nın 31 Ocak’ta olduğu gibi aynı miktarda Bitcoin’e sahip olması durumunda ocak ayından bu yana yaklaşık 930 milyon dolarlık kâr elde ettiği anlamına geliyor. Bu miktar ise elektrikli araçlardan elde ettiği 721 milyon dolarlık gelirden neredeyse yüzde 30 daha fazla.

Tesla’nın  Bitcoin yatırımı 8 Şubat’taki yıllık dosyada açıklandı ve Musk ocak ayında 1.5 milyar dolarlık Bitcoin satın aldığını ortaya koydu. Şirket ayrıca yakın gelecekte kripto parayı bir ödeme şekli olarak kabul etmeye başlamayı planladığını duyurdu.

Tesla hisseleri bu haberlerin ardından yüzde 2 arttı ve Bitcoin de 55 bin dolarlık rekor seviyelere ulaştı.

ABD’deki en büyük bankası olan JPMorgan’ın analistlerine göre Bitcoin adil değerlemesinin iki katı değerinde işlem görüyor. JPMorgan son raporunda en yüksek kripto paranın gerçeğe uygun değerini 25 bin dolar olarak gördüklerini belirtti. Rapor ayrıca Tesla’nın sahip olduğu etkiyi Tether’in neden BTC’nin en büyük riski olduğunu CBDC’lerin yükselişini ve geleceğin kriptolar için neler getireceğini inceledi.

18 Şubat tarihli rapor JPMorgan’ın fintech blockchain ve dijital para birimleri dünyasına ilişkin bir fikir veren en son raporu olarak ortaya çıktı. Rapor Bitcoin’in tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldiği ve dünyanın önde gelen yatırımcılarından ve yenilikçilerinden onay aldığı bir zamanda geldi.

JPMorgan’ın strateji uzmanlarına göre Bitcoin iyi bir performan gösteriyor. Ama gerçek hikaye küresel olarak en büyük altıncı bankanın dijital finanstaki yükselişinde yatıyor. Bununla birlikte lider kripto para birimi alternatif bir para birimi olarak altınla olan mücadelesine devam edecek. Raporda altının piyasa değerini yakalamak için BTC’nin 146 bin dolardan işlem yapması gerektiği yazıyor. Bu fiyata ulaşmak için de kurumsal yatırımcıların piyasayı devralması gerek.

Portekizde Bitcoin Kullanımı Giderek Yaygınlaşıyor

Ripple Aralık 2020 döneminde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından açılan bir dava ile sarsıldı. SEC’nin aslında yıllardır Ripple’ı araştırdığı ve iki yöneticisinin işlemlerini izlediği ise iddianame ile ortaya çıktı. Uzun süren bekleyiş ise sonunda bitiyor ve Ripple ile SEC mahkemede ilk defa 22 Şubat tarihinde karşı karşıya gelecek.

 22 Şubat tarihinde görülecek olan ilk duruşmadan çok büyük bir gelişme beklenmese de XRP yatırımcılarının heyecanı dorukta. Dava öncesinde XRP fiyatının kısa sürede yüzde12 değer kaybetmesi ise davaya kadar bu düşüşün devam edebileceği izlenimini yarattı.

An itibarıyla 0531 dolardan işlem gören XRP 7. sıraya kadar geriledi. XRP dava öncesinde dördüncü ve bazen üçüncü sırada yer alsa da boğa sezonunda geride kalması ile Binance Coin Polkadot Cardano ve Tether tarafından geçildi. XRP’nin şu an en yakın rakibinden yaklaşık 10 milyar dolar geride olduğu görülüyor.

Bazı Portekizlilerin Şubat ayından itibaren elektrik faturası ödemeleri için Bitcoin kullanabilecekleri bildirildi. Portekiz’de faaliyet gösteren bir enerji ticareti şirketi Luzboa yakında elektrik ödemesi olarak Bitcoin’i kabul etmeye başlayacak.

Şirketin başkanı Pedro Morais Leitão Portekizli yayın grubu Expresso’ya yapmış olduğu bir açıklamada yeni ödeme seçeneğinin bu ay kullanıma sunulacağını belirterek haberi duyurdu.

Yöneticiye göre Luzboa önümüzdeki günlerde bir Bitcoin cüzdanı oluşturacak ve konut sakinlerinin “Bit Spot” olarak bilinen yeni bir ödeme sistemi altında elektrik faturaları için ödeme yapmasına izin verecek. Leitão’ya göre firma istikrarsız fiyatlardan korumak için alınan Bitcoin’i anında Euro’ya dönüştürecek. Bu kapsamda yönetici “döviz dalgalanmasının farkındayız ancak biraz risk almaya hazırız” açıklamasında bulundu.

Comments (1)
Add Comment