Güney Kore’de Kripto Para Sektörü İçin Geri Sayım Başladı: Kriz Yaşanabilir!

Güney Koreli düzenleyicilerin yeni gereksinimlerinin karşılanmamasının onlarca kripto para borsası operatörünü ortadan kaldırması bekleniyor. Güney Koreli kripto para borsalarının yeni uyumluluk gereksinimlerini karşılaması için son tarih hızla yaklaşıyor ve tüm operatörlerin en geç 24 Eylül’e kadar Finansal Hizmetler Komisyonu’na (FSC) resmi lisans talepleri göndermesi bekleniyor.

Küçük hacimli altcoinler için risk büyük

Sektör aktörleri ve daha küçük borsaların temsilcileri, geçtiğimiz yılın büyük bölümünde yeni gereksinimlere karşı çıktılar, ancak başarılı olamadılar. Şimdi içeridekilerin, ülkenin tahmini 60 kripto para operatörünün 40’ına yakınının kapanmaya zorlanacağını bildirdiği bildiriliyor. İtirazlarının can alıcı noktası, tüm borsaların Güney Kore bankalarında gerçek ad hesaplarını kullanarak faaliyet gösterdiğine dair kanıt gösterme zorunluluğuydu. FSC, müşterilerin daha küçük kripto platformlarında tutulan varlıkları için daha fazla koruma talep ettiğini öne sürerek haklı çıkardı. Yine de Güney Kore bankaları, ülkenin en büyük dört ticaret platformu dışında, başvuran borsalar için herhangi bir risk değerlendirme sürecine girmeyi çoğunlukla reddetti.

Bu dört borsa – Upbit, Bithumb, Korbit ve Coinone – zaten Güney Kore’nin toplam işlem hacminin %90’ından fazlasını oluşturuyor tekelleşmiş piyasa hakim ve uzmanlar son aylarda FSC’nin yeni çerçevesinin ülkenin kripto para alanını daha da sağlamlaştırmaya hazır olduğunu açıkladılar. Ayrıca, Kore Üniversitesi’ndeki Kripto Para Birimi Araştırma Merkezi’nin bir profesörü ve başkanı olan Kim Hyoung-joong’un tahminleri, toplu borsa kapanışlarının 42 kimchi tokenini (daha küçük platformlarda listelenen ve işlem gören daha küçük altcoinler için kullanılan bir takma ad) ortadan kaldıracağını tahmin ediyor. Yerel kripto borsası Foblgate’in başkanı Lee Chul-yi, Financial Times’a konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

Yatırımcılar, yalnızca küçük borsalarda listelenen ‘altcoin’ varlıklarını nakde çeviremedikleri için, son ödeme tarihine yakın bir banka kaçışına benzer bir durum bekleniyor. […] Birdenbire kendilerini yoksul bulacaklar. Düzenleyicilerin yan etkilerle başa çıkıp çıkamayacaklarını merak ediyorum.

Kripto para yatırımcısı büyük oranda kayıp yaşayabilir

Altcoinlerin Güney Kore’nin kripto para piyasalarındaki işlem hacminin %90’ını oluşturduğu tahmin edildiğinden, FSC’nin kapanmayı bekleyen borsa operatörlerine en geç 17 Eylül’de müşterilerine haber vermelerini tavsiye ettiği bildirildi. Kore Finans Başkanı Cho Yeon-haeng Tüketici Federasyonu, yakın zamanda kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olan borsalar için müşteri korumasının olası bir öncelik olmadığını ve bu nedenle varlıkların dondurulması ve daha küçük platformlarda ticaretin askıya alınması nedeniyle “büyük yatırımcı kayıplarının” beklendiğini iddia etti.

Düzenleyici faaliyetler ayrıca uluslararası değişim operatörlerini de etkileyecektir. Binance, Kore makamlarını rahatsız etmemesini sağlamak için bu yaz Kore wonu ticaret çiftlerini önceden önlem olarak durdurdu. Yeni önlemler, bireysel yatırımcıların, özellikle de genç nesillerden gelenlerin, baskı altına alınan ücretler, donmuş bir iş piyasası ve sürekli yükselen reel sektör ile mücadele ederken Korelilerin kripto para ticaretine yönelik coşkusunu, ticaret yapmak için aşırı derecede borç aldıkları endişeleriyle frenlemek için tasarlandı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!