G7 Zirvesi Toplanıyor: Dev Ekonomilerin En Büyük Endişesi Dijital Yuan

G7 ülkelerinin Maliye Bakanları, 4 Haziran Cuma günü Londra’da 2 gün sürecek olan önemli bir toplantıya başladı. Bu, Suudi Arabistan’da Şubat 2020’de yapılan G20 toplantısından sonraki ilk yüz yüze görüşme.

G7 ekonomileri neden dijital yuan konusunda endişeliler?

Gündemdeki en önemli konular, merkez bankaları tarafından çıkarılacak olan dijital para birimlerinin işleyiş kurallarına karar vermek ve Çin’in Dijital Yuan’ının piyasaya sürülüşünü hızlandırmasıyla ilgili artan endişeler oldu. Son birkaç aydır Çin, başkent Pekin’de yapılan son tetlerde, CBDC’sinin perakende kullanımını tutkulu  bir şekilde test ediyor.

 

G7, Çin’in Dijital Yuanını uluslararası bir düzenleyici çerçeveye getirmeyi umuyor. Ayrıca, Çin hükümetinin küresel işlemler için CBDC’yi kullanırken bile tüm Dijital Yuan işlem verilerini kendine saklayacağına dair artan büyük endişeler de var. Nikkei Asia’nın bildirdiği gibi, bu yalnızca veri gizliliğini ihlal etmekle kalmayacak, aynı zamanda siyasi kazanımlar ve hakların bastırılması için bir araç olarak da kullanılabilir.

Dijital yuan, kendi ekonomik bölgesini oluşturabilir

Çin’de Dijital Yuan’ın yerel kullanımı dışında, Çin hükümetinin Dijital Yuan’ı Asya ve Avrupa’da ”Bir Kuşak, Bir Yol” (BRI) projesi vasıtasıyla işlem yapmak için kullanacağına dair güçlü bir inanç var. Proje devasa bir ulaşım ve ticaret projesi. G7 ülkeleri, bunun potansiyel olarak bu prjeye katılan ülkeler etrafında toplanan yeni bir ekonomik bölgeye yol açabileceğine dair güçlü bir endişe var.

Böyle bir ekonomik bölge, ABD Dolarına dayalı mevcut para sistemini de zayıflatabilir. Ayrıca, Dijital Yuan güdümlü bir ekonomik sistem, Batı yaptırımlarının etkisini potansiyel olarak azaltabilir.Sonuç olarak, G7, CBDC’lerin işleyişini yöneten uluslararası yasalar talep ediyor. Geçen Ekim 2020’de, G7 maliye bakanları da böyle bir şeffaflığa sahip olunması çağrısında bulundu. En iyi ekonomilerin merkez bankaları da kendi merkez bankası dijital para birimlerini oluşturmak istior.

AB, CBDC’lerin önemini bir kez daha vurguladı

G7, CBDC için bazı temel ilkeleri zaten belirledi. Bunlardan biri, CBDC’leri kullanarak “bir merkez bankasının parasal veya finansal istikrardan ödün vermemesi gerektiğidir”. Avrupa Merkez Bankası (ECB) son zamanlarda sınır ötesi ödemeler için diğer dijital para birimlerinin kullanımındaki artışla ilgili endişelerini dile getirdi ve bir CBDC’ye sahip olma ihtiyacını vurguladı.