Fitch’ten Çarpıcı Kripto Para ve Terra Açıklaması: Hız Kazanacak!

Amerikan kredi değerlendirme kuruluşu Fitch Ratings, Terra (LUNA) projesindeki çöküşün tüm sektörü derinden sarsmasıyla birlikte kripto para piyasasına dair önemli açıklamalar yaptı.

Fitch: “Kripto para birimleri için regülasyon çağrıları artabilir”

Kuruluşa göre, Terra’da ekosisteminde meydana gelen gelişmeler, “regülasyon çağrılarına hız kazandırabilir”. Dünyaca ünlü kredi değerlendirme kuruluşlarından biri olan Fitch, UST stablecoin’inin 1 dolara endeksli olması gereken fiyatının tehlikeli seviyelere düşmesi ile birlikte, özel şirketler tarafından dağıtılan stablecoin’lerin yatırımcılar için ortaya çıkardığı risklere ve kırılgan  yapısına dikkat çekti. Nisan’da toplam piyasa değeri 42 milyar dolar seviyesinde olan LUNA , bugün 0.0035 dolar değerinin altına geriledi. Tokenin arzı yalnızca dört gün içerisinde 20 kat arttı ve 7.1 milyar tokene ulaştı. An itibariyle 49 milyon dolar piyasa değerine sahip olan altcoin, artık dünyanın en büyük 300 kripto para birimi arasında bile yer almıyor.
Normal şartlarda LUNA‘nın arz miktarının artması UST stablecoin’i için iyi bir gelişme olmalı ancak buna rağmen UST fiyatı halen 1 dolara ulaşmaktan uzak gözüküyor. Kısa bir süreliğine 0.83 dolara kadar tırmanan stablecoin, yeniden 0.17 dolar seviyelerine çakıldı. Fitch, Aralık ayında yayınladığı raporda algoritmik stablecoin’lerin “test edilmeyen ve benzersiz yapısal zorluklar” ile karşı karşıya olduğuna dair uyarıda bulunmuştı. UST’nin düşüşünün ardından DAI, 6.2 milyar dolarlık piyasa değeri ile dünyanın en büyük merkeziyetsiz stablecoin’i haline geldi. Buna rağmen DAI’nin en büyük rezervinin Circle’ın USDC coin’i olduğu düşünüldüğünde bu coin’in kısmen merkezi bir yapısı olduğunu söylemek mümkün.

Jannet Yellen: ”Stablecoin’ler şu anda sistem için bir tehdit değil”

Bugün kameralar karşısına geçen ABD Hazine Bankası Başkanı Jannet Yellen, piyasada yaşananlara dair kritik açıklamalarda bulundu. Kripto para piyasasını derinden sarsan UST faciasına bir gönderme yapan Yellen, ABD dolarına endeksli stablecoinler için yeni çalışmalar olduğunu dile getirdi. KriptoArena olarak ABD hükümetinin özellikle son bir yılda stablecoin regülasyonları için somut girişimlerde bulunduğunu belirtmiştik. Bu nedenle stablecoin’ler üzerinde söz hakkı elde etmek isteyen Amerika Birleşik Devletleri, bu hamlelerin ardından “vatandaşımızı korumak” başlığıyla kripto piyasasını düzenlemeye başlayacak.
Basın toplantısında konuşan ABD Hazine Bankası Başkanı Jannet Yellen,“Stablecoin’leren kaynaklanan risklerin, hangi boyutlara ulaşabileceğie bu hafta şahit olduk. ABD Hazine Bakanlığı, Stablecoin risk raporu üzerinde yoğun bir şekilde çalışmaya başladı” ifadelerini kullandı. Konuşmasının başında ABD dolarına endeksli stablecoin’ler hakkında çok daha olumsuz bir tavır sergilediği gözlemlenen Yellen, açıklamalarının sonuna doğru daha yapıcı ve regülasyonun gerekliliğine yönelik açıklamalar yaptı. Jannet Yellen açıklamalarını şu sözlerle tamamladı:
FSOC, Stablecoin’ler için sermaye ve likidite gereksinimlerini destekliyor. Stablecoin’ler şu anda sistem için bir tehdit değil. Hızla büyüyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!