FED Beklenen Raporu Bu Hafta Yayınlıyor! Kripto Para Sektörü Beklemede!

fedABD Federal Rezervi, dijital doların ihracının olası avantajları ve dezavantajları hakkında bu haftanın başlarında bir inceleme başlatmayı hedefliyor. En son Wall Street Journal raporuna göre, inceleme, konuyla ilgili kamuoyu yorumları toplamanın yanı sıra konuyu daha fazla analiz edecek bir makale aracılığıyla başlatılacak. Bununla birlikte, kripto para sektörünün merakla beklediği bu makale büyük olasılıkla herhangi bir politika tavsiyesi içermeyecektir.

Ayrıca, dijital doların teknik yönlerini kapsayacak ve operasyonların yapısını vurgulayacak başka bir makale daha olabilir. Söz konusu makalenin, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılarla birlikte çalışan Boston Fed tarafından yayınlanması bekleniyor.

Kripto Para Sektörü Beklemede!

Profesyonel CBDC argümanları

Kripto para birimleri ivme kazanırken, FED ise CBDC’ler hakkındaki rapor üzerinde çalışıyor. ABD merkez bankası destekli dijital para birimi, Fed yetkilileri konuyla ilgili bölünmeye devam ederken henüz gün yüzü görmeyebilir. Yetkililer arasında CBDC destekçileri, bunun daha hızlı ve daha ucuz yerel ve uluslararası işlemleri kolaylaştırarak ekonomide devrim yaratabileceğini iddia ediyor. Ayrıca, dijital doların savunucuları, hükumetin banka hesabı olmayan insanlara mali yardım sağlamasının yolunu açarak yoksulluğu tedavi edebileceğini de iddia ediyor. Konuya ilişkin olarak ABD Merkez Bankası (Fed) Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard’ın 27 Eylül’de Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği toplantısından önce yaptığı konuşmada şunlara değinildi:
Uluslararası ödemelerde doların baskın para birimi statüsü göz önüne alındığında, ABD’nin bu durumda benzer bir teklifle masaya gelmeyeceğini hayal etmek benim için çok zor.

Görsel: Lael Brainard

Yetkililer bir yandan kripto para sektörünü düzenlemeye çalışırken CBDC’leri de inceliyor

FED kripto para sektörünü regüle etmeye çalışırken, bir yandan CBDC hakkındaki karşıt görüş ise, CBDC’lerin finansal sistemi potansiyel olarak bozabileceğini ön sürüyor. Philadelphia Fed raporuna göre, ABD merkez bankası CBDC, özellikle bir kriz sırasında finansal sistemi istikrarsızlaştırabilir. Herkes yatırım fonları, hisse senetleri ve diğer yatırımlarla birlikte bankalardan parasını çekmeye başlarsa ve tamamını Fed korumalı CBDC’lere yönlendirirse sonuç olarak daha derin bir finansal istikrarsızlık yaşanabilir.

Ayrıca, Fed Başkanı Jerome Powell da CBDC ihracında temkinli davrandığını belirtti. Doların küresel hakimiyeti yerine Powell, herhangi bir şeyi uygulamadan önce kapsamlı bir araştırma yapmanın gerekli olduğunu öne sürdü. Powell, diğer bazı Fed yetkilileriyle birlikte Fed’in araştırmasının “erken ve keşif amaçlı” olduğunu iddia ediyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!