Faiz Artışı Korkularının Gölgesinde Kripto Para Çöküşü Geliyor mu?

Kriptoarena.com olarak da bildirdiğimiz gibi, Fed başkanı Jerome Powell, yıllık Jackson Hole konuşmasında agresif bir duruş sergiledi . Kansas City Fed’in ev sahipliğinde düzenlenen yıllık konferans, Fed’in ekonomi politikasını belirlemek için saygın ekonomistlerin bir araya geldiği bir toplantıdır. Powell’ın agresif duruşu nedeniyle, birçok uzman ve yatırımcı korkularının arttığını belirtti. BubbaTrading.com’un kurucusu Todd Horowitz, Federal Rezerv’in faiz oranını 100 baz puan artıracağına inanıyor. Böyle bir durumda kripto para piyasaları devasa çöküşlere şahit olabilir. İşte detaylar…

Faiz oranları kripto para piyasalarını çökertecek

Açıklanan güncel veriler, son derece yüksek enflasyonu ortaya çıkardı. Federal Rezerv, agresif politika oluşturma yoluyla enflasyonu soğutmaktan sorumludur. Bunu yapmanın yollarından biri de faiz oranlarını yükseltmektir. Beklenenden daha büyük bir faiz artırımı söylentisi bile, kripto para piyasalarında büyük çöküşlere neden oluyor.  Son kırk yılın en yüksek enflasyonunu gösteren Haziran ayı TÜFE verisinin ardından Fed, faiz oranlarını 75 baz puan artırdı. Sonuç olarak, kripto piyasası da dahil olmak üzere piyasalar düştü.

Son TÜFE verileri, yüksek enflasyon seviyeleri zaten fiyatlandığı için benzer bir oynaklığa neden olmadı. Beklenti, enflasyonun eninde sonunda soğuyacağı için Fed’in yön değiştireceği yönündeydi. Arka arkaya olumlu enflasyon verileri bu anlatıyı güçlendirdi. Ancak, kilit Fed yetkilileri agresif bir duruş sergiledi. Louis’den James Bullard ve Minneapolis’ten Neel Kashkari, Fed’den Volckervari bir duruş talep etti. Jerome Powell gelecekte hanelere ve işletmelere acı vaat ederken, büyük bir faiz artışı yakın görünüyor. Fed’in agresif duruşuna rağmen 100 baz puanlık bir artışın fiyatlanması pek olası görünmüyor. Sonuç olarak, böyle bir hareket büyük oynaklığa ve kripto para çöküşüne neden olabilir.

CME izlene aracı şuanda 100 baz puanlık bir artış ihtimalinin mümkün olmadığını gösteriyor

Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nin beklenenden daha düşük olduğu ortaya çıktı. Yakın zamanda yayınlanan PCE verileri de  enflasyonun hafiflemeye başladığını gösterdi . Fed’in fiyatlanma şansı daha yüksek olan 75 baz puanlık bir artışa bağlı kalması mümkün olabilir. CME Fed İzleme aracı şu anda 75 baz puanlık bir artış olarak yüzde 61 ve 50 baz puanlık bir artış için yüze 39 bir şans gösteriyor. 100 baz puanlık bir faiz artışı ihtimalinin mümkün olmadığını gösteriyor. Bununla birlikte, genel kripto para piyaslarındaki düşüş ivmesi büyüyerek devam ediyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!