Ethereum Vadelilerinin İşlem Hacmi Bir Günde 30 Milyon Doları Geçti!

Hafta başından türev devi CMEde Ethereum vadeli işlemleri başladı ve lansmandan sonraki ilk 24 saat içinde 30 milyon dolardan fazla vadeli işlem sözleşmelerinin işlem görmesiyle ticaret sağlıklı bir başlangıç yaptı. Dünyanın en büyük ve en eski vadeli işlem borsası grubu türevler arasına Ethereumu ekleyerek en büyük altcoinin geleneksel vadeli işlem piyasalarında yer bulması adına yeterince güçlü bir temel atmış oldu.

CME Aralık 2017de Bitcoin vadeli işlemlerini başlatmış aynı hafta içinde Bitcoin fiyatı bir önceki boğa koşusu sırasında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20.000 dolara ulaşmıştı. Şimdi Ethereum vadeli işlemleri ticarete açık Şubat ve Mart vadeli işlemleri sırasıyla 1.769 ve 1.804 dolardan işlem görüyor.

Vadeli işlem sözleşmeleri önceden belirlenmiş bir tarihte belirli bir fiyattan bir varlığı alma veya satma yükümlülüklerini temsil etmektedir ve hisse senedi ve diğer piyasada işlem gören varlıklar gibi alınıp satılabilir. Bu bireylerin veya şirketlerin piyasa fiyatının icra sırasındaki sözleşme fiyatından daha yüksek veya daha düşük olacağına dair bahse girmelerine ve oluşan fiyat farkından kar etmelerine olanak tanır. Vadeli işlem sözleşmeleri de genellikle riskten korunma araçları olarak kullanılır; bir işletme belirli bir miktarda Ethereum satın alması gerektiğini düşünürse vadeli işlem sözleşmeleri öngörülen fiyata ulaşılmadan önce alınabilecek en iyi seçenektir. 

CMEnin Ethereum ve Bitcoin vadeli işlemleri nakit olarak ödenen enstrümanlardır. Yani spot fiyatlar ile yürütülen sözleşme fiyatları arasındaki fark el değiştiren herhangi bir gerçek kripto para yerine nakit olarak ödenir. CME ETH vadelilerinin ilk gününde sözleşmeyi düzenleyenler alınıp satılabilen sözleşmelerin bir ölçüsü olan yaklaşık 20 milyon dolarlık açık faizi tetiklediler. Yatırımcıların uygun fiyatları belirlemeye çalışmak için ETH vadeli işlemlerini alıp satmasıyla birlikte toplam hacim 30 milyon doların üzerine çıktı.

CME 2017 boğa piyasasından bu yana Binance Deribit OKEx gibi borsalar ve ETH vadeli işlem alım satımını ekleyen diğer borsalarla Ethereum vadeli işlem ticareti sunan ilk şirket değil. Fakat CMEnin Ethereum vadelilerini başlatması Ethereum için önemli bir kilometre taşını işaret ediyor ve kurumsal yatırımcılara ve riskten korunmak isteyen şirketlere en büyük altcoin üzerinden ticaret yapmalarına imkan tanıyor.

Comments (0)
Add Comment