Estonya Merkez Bankası, dijital para birimi araştırması yapacak

Estonya Merkez Bankası Eesti Pank dijital para birimi altyapısının nasıl oluşturulacağını incelemek için bir araştırma programının başlatıldığını açıkladı.

Bu açıklama doğrultusunda Eesti Pank araştırma projesi için teknoloji şirketleri SW7 Group ve Guardtime ile ortaklık kurduğunu duyurdu. Anahtarsız İmza Sistemi (KSI) Blockchain çözümünün dijital para birimi programını çalıştırabileceğini görme amaçlıyor. Bankanın projesi elektronik kimlikler ve diğer Estonya e-devlet çözümleri kullanılarak mümkün olabilecek yeni ödeme çözümleriyle de ilgileneceğini ekledi.

Ancak proje kullanılması gereken teknolojilerin içeriğini belirtmeyecek.

Birkaç aşamadan oluşacak ve yaklaşık iki yıl sürecek olan projenin ilk aşaması dijital fonların gereksinimlerini karşılayan ölçeklenebilir pratik ve güvenli bir platformun nasıl oluşturulacağı üzerinde duracak. Aynı zamanda platformun hız güvenlik gizlilik ve esneklik kutularını da işaretlemesi gerekiyor.

Bankanın ödeme sistemleri departmanı başkanı Rainer Olt konuya açıklık getirdi:

“Küçük bir merkez bankası olan Eesti Pank Euro Bölgesi merkez bankalarının hangi kalkınma projelerine anlamlı bir katkı sağlayabileceğimizi dikkatlice seçiyor. Yıllar boyunca Estonya güvenli özel ve verimli bir e-devletin nasıl korunacağı konusunda benzersiz bir bilgi birikimi geliştirdi. Estonyanın eşsiz deneyim zenginliği teknolojik fırsatları keşfetmek için teknoloji şirketleri SW7 ve Guardtime ile bir proje başlatmak için iyi bir ivme sağlıyor. İkincisi Estonyanın Blockchain alanında uzun vadeli işbirliği ortağı ve kendi alanında dünyanın tam bir zirvesidir.”

Banka zaman ile eşdeğer bir şekilde ilerlemek vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak ve finansal ortam ile ödeme sistemini geliştirmek için sürekli çaba gösterdiklerini vurguladı.

Avrupa Merkez Bankası başkanı Christine Lagarde geçen ay dijital Euroyu kabul etmenin fiat para birimlerini soyutladığı anlamına gelmediğini açıkladı.

Comments (0)
Add Comment