Dijital yuan ABD dolarizasyonuyla mücadele edecek

Eski bir üst düzey yetkiliye göre Çinin dijital para yaklaşımı yerel perakende sistemini destekleyecek ve ekonominin dolarizasyonunu önleyecektir.

Çin Finans Derneği başkanı ve Çin Halk Bankasının (PBoC) eski yöneticisi Zhou Xiaochuan 27 Ekimde düzenlenen Avrasya Forumu konferansında konuştu. Xiaochuan katılımcılara merkez bankasının dijital para birimi yaratma konusundaki odağının dijital para birimininkinden önemli ölçüde farklı olduğunu söyledi.

Xiaochuana göre G7 esas olarak “Libra Bitcoin ve benzeri dijital şifreli para birimlerinin ortaya çıkardığı zorluklarla” ilgilenirken Çinin merkez bankası yurt içinde perakende ödemeler için dijital para birimini kullanmaya ve ABD dolarının daha fazla olmasını engellemeye odaklanıyor.

Xiaochuan “Çinde dijital para birimi olan DCEPi ve elektronik ödemeyi zorlamak için çok çalışıyoruz. Ancak konseptimizin ve içeriğin odak noktası ve ana noktası G7 ilkesinden farklı” dedi.

“Dolarlaşmayı önlememiz gerekiyor. Bu Çin DCEPsinin ana tasarım noktalarından biridir. “

Dünyanın en büyük ekonomilerini temsil eden ülkeler Facebook’un Libra projesinin başlatılmasıyla ilgili endişelerini açıkça dile getirdi. Bunu küresel finans sistemi için bir tehdit olarak nitelendirdiler. 12 Ekimde yayınlanan bir açıklama taslağında G7 üyeleri başlangıçta herhangi bir küresel stabilcoin projesine uygun düzenleyici gözetim olmadan karşı çıkacaklarını söylediler.

Kanada merkez bankasındaki yetkililerin Libra düzenleyiciler tarafından engellenmesi durumunda kendi CBDClerini hazırladıkları bildirildi. Bugün Kanada Merkez Bankası Başkanı Tiff Macklem merkez bankalarının suçluların kötüye kullanmasını önlemek için dijital para birimi geliştirmede “küresel olarak koordine edilmiş” bir stratejiye ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Çin’in merkez bankası kısa süre önce Shenzhen şehrinde 47.500 kişiye 15 milyon dolar bağışlayarak dijital yuanını test etmek için bir pilot program başlattı. CBDC Çin Halk Bankası tarafından resmi olarak yayınlanmasa da yakın zamanda dijital para birimine yasal çerçeve ve meşruiyet sağlayan bir yasa taslağı hazırladı. Yasa 23 Kasıma kadar halkın istişaresine açık.

Comments (0)
Add Comment