Rapor: Dijital Para Çıkarmayı Düşünen Ülke Sayısı İkiye Katlandı!

Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi önündeki yakın tarihli ifadesinde Julia Friedlander, merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC) kritik konusu, bunların hızlı genişlemesi ve CBDC gelişiminde ABD’nin kaydettiği ilerleme hakkında tanıklık yaptı.

14 ülke dijital para birimi çıkarmak için pilot aşamasında

CIA için bir ekonomist ve Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Dairesi için bir danışman olarak görev yapan Friedlander şu anda JeoEkonomi Merkezi · Atlantik Konseyi Direktör Yardımcısı olarak görev yapıyor. Friedlander tarafından sunulan araştırma raporu, merkez bankası dijital para birimlerinin gelişimi üzerinde çalışan ülke sayısının geçen yıl 35 ülkenin ardından artarak 81’e çıktığını vurguluyor. Söz konusu tanıklıktaki ifadelere göre, CBDC’ler küresel bir fenomen haline geldi.

CBDC’lerin popülaritesi sadece Amerika ve Avrupa Merkez bankalarıyla sınırlı kalmadı. Bu ülkelerin çoğu, dijital para birimlerinin popülaritesi artmaya devam ettikçe CBDC programlarını hızlandırıyor. Şu anda CBDC geliştirme üzerinde çalışan 81 ülkeden 14’ü arasında sayılabilecek İsveç, Rusya, Japonya ve Güney Kore dahil olmak üzere pilot çalışmalara başladı. Bu da kısa bir süre içinde olası bir lansmana işaret ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri CBDC’lerin gelişiminde en etkili ilk 4 merkez bankası arasında arkada kalıyor

Friedlander raporda ayrıca beş ülkenin Bahamian Sand Doları ilk olmak üzere bir tür dijital para başlattığını da belirtiyor. Daha önce, Venezuela hükümeti Petro’yu resmi CBDC’si olarak başlatmıştı. Friedlander’ın bu konudaki açıklaması ise şu şekilde:

Pilot olarak veya tam olarak başlatılan ülkelerden alınan ders, ülkelerin CBDC’ler oluşturmak için farklı motivasyonları olduğudur. Bazı ülkeler finansal sisteme daha fazla insan getirmeyi umuyor.

Rapor ayrıca ABD’nin şu anda en etkili 4 merkez bankası olan Fed, Avrupa Merkez Bankası, Japonya Bankası ve İngiltere Bankası arasında dijital para gelişiminde geride kaldığını vurguluyor. Çin’deki ilerlemeden bahseden araştırmacılar, bunun CBDC yeniliğinin ön saflarında yer aldığını ve devam eden pilot çalışma sırasında yaklaşık 21 milyon kişisel ve 3.5 milyon kurumsal dijital yuan cüzdanının zaten kayıtlı olduğunu kaydediyor. Pilot uygulama ayrıca yaklaşık 28 şehre yayıldı ve Dijital Yen işlemleri 5.39 milyar dolara ulaştı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!