Deutsche Bank ve JPMorgan’dan Net Kripto Para Mesajı: Basel Komitesine Karşıyız!

En iyi ABD ve Avrupa bankaları, kripto para tutan bankalara karşı katı Basel kurallarına karşı çıkıyor. Bankalar, sahip oldukları her bir BTC doları için bir dolar sermaye ayırmalarını gerektiren Basel kurallarına karşı çıktılar. Basel Komitesi, ECB, Federal Rezerv ve diğer birçok büyük merkez bankasını içerir.

Görsel: Lider Kripto Para Bitcoin

Haziran ayında, küresel merkez bankacıları ve düzenleyicilerden oluşan bir grup olan Basel Bankacılık Denetim Komitesi, kripto para piyasasına karşı yeni kuralları tanıttı. Önerilen düzenlemeler, bankaların Bitcoin’e yatırım yapmasını engelleme girişimiydi. Teklif, bankaların Bitcoin’e sürekli maruz kalmasının “sermaye gereksinimleri getirilmezse küresel finansal istikrara yönelik riskleri artırabileceğini” belirtti.

Bankalar kripto paralara karşı Basel kurallarıyla savaşıyor

Şimdi, JPMorgan, Deutsche Bank ve diğer bankacılık devleri kripto para piyasası ile ilgili önerilen kurala karşı mücadele ediyor. Katı Basel kurallarına karşı çıkan, JPMorgan ve Deutsche Bank’ın yanı sıra sektördeki diğer beş birliğin de yer aldığı Küresel Finansal Piyasalar Birliği 21 Eylül’de bir mektup yayınladı. Mali Hizmetler Forumu da dahil olmak üzere farklı dernekler mektubu imzaladı. Vadeli İşlemler Endüstrisi Derneği, Uluslararası Swaplar ve Türevler Derneği’nden bazı imzacılar geldi. Diğerleri Dijital Ticaret Odası, Küresel Finansal Piyasalar Birliği ve Uluslararası Finans Enstitüsü oldu. Hazırlanan bir rapora göre, dernekler Basel Komitesi’ne gönderilen mektupta şunları belirtti:

İstişaredeki önerileri o kadar aşırı muhafazakar ve basit buluyoruz ki, aslında bankaların kripto para piyasalarına katılımını engelleyecektir.

Basel Komitesi önerisi, küresel olarak kripto paralara yönelik devam eden saldırının ortasında geldi. Kripto yatırımcıları arttıkça, küresel olarak merkez bankalarının bazı yöneticileri de Bitcoin ve diğer kripto para birimleri hakkında olumsuz yorumlar yapıyorlar. Aynı zamanda, birkaç büyük banka şu anda kendi merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC’ler) geliştirmeye çalışıyor.

ECB başkanı: kripto para birimleri para birimi değildir

Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanı Christine Lagarde yakın zamanda yaptığı bir açıklamada, kripto para birimlerinin para birimi olmadığını söyledi. Buna ek olarak, cumhurbaşkanı dijital euroyu övdü ve yatırımcıları BTC yerine dijital para birimlerine yatırım yapmaya ikna etmeye çalıştı. Tüm olumsuz yorumlardan bağımsız olarak, hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılar arasında önde gelen kripto para biriminin Bitcoin’in benimsenmesi devam ediyor. Rapor ayrıca şunları da açıkladı:

Komite, Haziran ayında bankaların, varlığın sermayeden düşülmesine benzer olduğu söylenen Bitcoin için %1,250 risk ağırlığı uygulaması gerektiğini söyledi. Bir bankanın 100 dolarlık Bitcoin riskine sahip olması durumunda, bu, 1.250 dolar risk ağırlıklı varlıklara verir ve bu, minimum %8’lik sermaye gereksinimi ile çarpıldığında en az 100 dolar ayırmaya neden olur. Ancak bankalardan gelen mektupta Bitcoin için bu kadar yüksek risk ağırlığının gerekli olmadığı belirtildi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!