Demokratlardan Trilyon Dolarlık Harcama Planına Yeni Kripto Para Kuralı!

Afganistan fiyaskosu sonrası popülaritesi düşmeye başlayan Joe Biden, dikkatini büyük altyapı projelerine çevirdi. Biden ayrıca, Covid-19 nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşayan Amerikalılara sosyal güvenlik ağı sağlamak için hükümetin ekonomi programlarını genişletiyor. Bunun en basit yolu vergi artışları olarak görülürken, kripto para sektörü de bu yeni yasadan etkilenecek.

3.5 trilyon dolarlık harcama planı: vergi oranları artırılacak!

Senato tarafından kabul edilirse, Biden’in vergi planı en yüksek kurumlar vergisi oranını yüzde 5,5 daha artıracak. Bireysel gelir vergisi oranı ise yüzde 2,6 daha artırılacak. Vergi artışları, 5 milyon doların üzerindeki bireysel gelirlere, yüzde 3’lük bir ek ücretin yanı sıra yüzde 25’lik bir sermaye kazancı vergisi de getirecek. ABD’deki mevcut sermaye kazançları vergisi oranı, en yüksek dilimde yüzde 20, orta kademede yüzde 15 ve en düşük dilimde ise yüzde 10 civarında.

 

5 bin dolar değerinde Bitcoin satın aldıysanız ve ardından bir Tesla satın almak için, BTC’nizi 50 bin dolara sattıysanız, kripto paranızın kâr amaçlı satışı otoriteler için vergiye tabi durumu ortaya çıkarır. Bu durumda, vergi dairesi (IRS), vergi bildirim dosyasında, gelirinizin şimdi 45 bin daha yüksek olduğunu düşünür. Teknoloji ve ekonomiye uyumu açısından çok yeni bir sektör olduğundan, kripto para birimleri hala yasal ve düzenleyici belirsizliğe sahip. Yasa koyucular ve düzenleyiciler, konu yeni teknolojiyi anlama ve düzenlemeye geldiğinde, katı davranıyorlar. Regülasyon konusu hala belirsizliğini koruyor. Ancak şu anda, Bitcoin gibi kripto para birimleri, ABD Vergi Dairesi tarafından mülk olarak kabul ediliyor ve Bitcoin satışından elde edilen karlar, sermaye kazancı geliri olarak vergilendiriliyor.

 Yasa kripto para sektörünü nasıl etkileyecek?

Demokratların vergileri artırması, bütük kripto para yatırımcılarını etkilerken, daha yüksek vergilerle daha küçük yatırımcıları da etkileyecek. Bu yeni yasa, özellikle bir yıldan az bir süredir ellerinde tuttukları kripto varlıklardan kısa vadede kâr elde eden  trader’lar için geçerli. Bunun nedeni, sermaye kazançları üzerindeki mevcut yüzde 10, yüzde 15 ve yüzde 20 vergi oranlarının bir yıldan uzun süredir elde tutulan mülkler için geçerli olmasıdır. 12 aydan kısa bir sürede kâr için kripto para alıp satan yatırımcılar, gelirlerini, normal kişisel gelir olarak bildirmeli ve vergi dilimlerinin oranını yüzde 10,12, 22, 24, 32, 35 veya 37 olarak ödemek zorundadır.

 

Söz konusu uygulama ile bazı kripto para yatırımcılarının sermaye kazancı vergilerini ötelemek için yaygın olarak kullandığı bir boşluğun kapatılması amaçlanıyor. Mevcut kurallara göre, bir vergi mükellefi, hisse senedini zararına sattığında bunu vergiden düşebiliyor. Bu konuda talepte bulunabilmek için ise 1 ay içinde hisse almamaları veya eş değerde bir yatırım yapmamaları gerekmekte. Aksi takdirde, işlem bir ‘wash sale’ olarak değerlendiriliyor ve zarar için vergi indirimi mümkün olmuyor. Şimdi, kripto para birimlerinin de bu kural kapsamına alınması isteniyor. Peki bu yeni yasa, kripto para birimi yatırımını caydırır mı veya kripto piyasasında token fiyatlarına zarar verir mi? Muhtemel hayır, çünkü vergi teklifleri sadece kripto sektörü için geçerli değil. Yasa, hisse senetleri ve tahviller gibi diğer varlık sınıflarındaki sermaye kazançların vergi oranlarını da etkileyecek.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!