DeFi için Düzenlemenin Birkaç Yolu Masaya Yatırıldı

Kripto endüstrisinin merkezi olmayan finans sektörü birkaç ay önce ara sıra yükselen birkaç projenin ardından ana akım medyadan büyük beğeni topladı ve tanındı. Salgın sonrası olaylara dönüp bakıldığında merkezi olmayan finans sektörü sektörün başarısız olmaya mahkum olduğunu tahmin eden analistleri ve uzmanları yanılttı.

Merkezi olmayan finans sektörü yükseliş dalgası açısından ışığını yitirmiş olsa da sektör kademeli olarak birkaç rekor kırdığını görenler yeniden keşfetmeye çalışıyor ve toplam değeri kilitlendiğinde en yüksek değerlerden bazılarına dokunuyor. Sektör umut verici görünmesine rağmen yetkililere ve kanun yaptırımlarına kabus veren şeylerden biri de sektörün nasıl düzenleneceği.

“DeFi sektörü oyunun kurallarını değiştirdi”

Bu değerlendirilirken Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu kısa süre önce düzenlenen sanal bir toplantıda DeFi sektörünü kılıçtan geçirdi. Toplantıya katılan bir kişi yeni sektörün sektörde ezber bozduğunu belirtse de sektörün düzenlenmesi açısından ellerinde büyük bir görev olduğunu vurguladı. Toplantı sırasında CFTCnin Teknoloji Danışmanlığı kolu merkezi olmayan finans sektörü hakkında her şeye değindikleri bir rapor sundu.

Sunulan rapora göre grup DeFi sektöründe özellikle borç verme krediler ve varlık kilitleme gibi finansal hizmetler sunan birçok protokole dokundu. DeFi sektörü geleneksel finans kuruluşlarının çalışma biçiminin aksine harcanması gereken birkaç maliyeti azaltmak için siparişleri tamamlamak için akıllı sözleşmelerden yararlanıyor.

Teknoloji Danışmanlığı kolu tarafından sunulan rapor sadece DeFi sektörünün genel bakışında kalmadı; rapor sektöre ve bunun nasıl düzenlenebileceğine derinlemesine bir bakış attı. Rapor ayrıca CFTCnin DeFi sektörünü üzerindeki protokollerin ilerlemesini durdurmadan düzenlemede benimseyebileceği çeşitli yöntemleri de değerlendirdi.

Komite sorumluluğun DeFi sektörünün ana sorunu olduğunu söylüyor

Sanal toplantı merkezi olmayan finans sektörünün sahip olduğu çeşitli potansiyel hakkında konuşsa da sektörün kötü niyetli aktörlerin dolandırıcılık ve hack faaliyetleri için kullanılması olan ayrılmaz bir yönü ele alamadı. Amerika Birleşik Devletleri CFTCye göre sektörün oluşturduğu en büyük zorluklardan biri sorumluluğunu belirlemenin bir yolu. Komite üyesi Gary DeWaal tarafından ortaya atılan bir öneriye göre doğrudan sorumluluğun ilgili merkezi olmayan finans protokollerinin geliştiricinin ekibinin üyelerine atfedilmesi gerektiğini belirtti.

Bu yaklaşım en iyi yaklaşım gibi görünebilir ancak pek çok sorunu var bunlardan biri Amerika Birleşik Devletleri genelinde ilk değişiklik özgürlüğü hakkının ihlali. Doğru ihlal denklemden iptal edilirse yetkililer geliştirici ekibinin üyelerini tutuklarsa bu protokolün hala blok zincirinde çalışmayacağı anlamına gelmez. Geliştiricilere ve protokollerine bu tür ayrıcalıklar veren anahtar blok zincirlerinden biri sansüre dirençli bir blok zinciri olarak görülen Ethereum blok zinciridir.

Comments (0)
Add Comment