İşte Bitcoin (BTC)’i Ulusal Para Birimi Olarak İlan Edebilecek 10 Ülke!

El Salvador’un Bitcoin (BTC)’i ulusal para birimi ilan etmesinden sonra, kripto para topluluğu hangi ülkelerin, Latin Amerika ülkesini takip edeceğine dair anketler düzenliyor.

ABD de listede yer alıyor!

CoinMarketCap tarafından yapılan ankete göre, Paraguay 20 Temmuz 2021 itibariyle 81.433 oy aldı Onu 58.656 oy ile Venezuela izledi. Bitcoin anketi için toplam 234.057 oy kullanıldı. Anguilla 34.376 oyla üçüncü sırada yer alırken, Panama 17.323 oy aldı ve onu 13.148 oyla Hindistan izledi. En üst sırada yer alan diğer ülkeler arasında Zimbabve (8,704), Amerika Birleşik Devletleri (7823), Meksika (4.245), Ekvador (4.245) ve Bangladeş (4.104) yer alıyor. Güney Amerika ve Karayip ülkeleri yüzde 50’lik payla listeye hakim durumda.

 

Amerika Birleşik Devletleri hariç, listedeki çoğu ülke hala önemli ölçüde zayıf ekonomi ve fakirlikle mücadele ediyor. Bu ülkelerin ortak özelliği, bankasız nüfusun fazla olmasının yanı sıra enflasyon, hiperenflasyon döngüleri ve deflasyonun gibi olguların güçlü varlığı. Bu nedenle, Bitcoin’in merkeziyetsiz doğası, bu ülkeler için cazip hale geliyor. Kayda değer bir nokta, ülkelerin CBDC rotasını takip etme fikrinden vazgeçiyor gibi görünmesi. Bununla birlikte, ABD gibi gelişmiş ülkelerin Bitcoin (BTC)’i yasallaştırmak yerine CBDC fikrini hayata geçirme olasılığı var. Özellikle, gelişmiş ülkelerden düzenleyiciler, suça yardım etme yeteneğinin yanı sıra Bitcoin’in oynaklığı ile ilgili endişelerini dile getirdiler.

El Salvador’un Bitcoin yasası büyük eleştiri aldı

Bitcoin (BTC)’in daha fazla ülkede yasal para birimi olarak kabul edilmesi, kripto para topluluğu genelinde varlığın fiyatını olumlu yönde etkileyebileceğine dair genel bir beklentiyi tetikliyor. Bununla birlikte, El Salvador Bitcoin’i yasallaştırdığından beri, varlığın fiyatı değişken bir durumda kaldı ve 30 bin dolar civarında işlem gördü. Oynaklık, esas olarak Çin’deki kripto baskısından kaynaklanıyor. Ek olarak, El Salvador’un Bitcoin’i yasallaştırma hamlesi, finansal uzmanların bu kararı bir hata olarak nitelendirmesiyle dirençle karşılandı. Örneğin, Johns Hopkins Üniversitesi’nde Uygulamalı Ekonomi Profesörü Steve Hanke, bu hamlenin potansiyel olarak tam bir ekonomik çöküş yaşayacağına inanıyor ve şunları vurguluyor:

Tıpkı bir elektrik süpürgesi gibi, bütün dolarları emecek ve satacaklar ve sonunda ekonomi çökecek. Bu yüzden Bitcoin yasası aptalca. Ülkede para olmayacağı için ekonomiyi tamamen çökertme potansiyeline sahip. Ülkenin yerli parası yok.

 

Ayrıca, daha fazla Güney Amerika ülkesinin Bitcoin (BTC)’i benimsemeye başlamasıyla Hanke, bu hareketin arkasında suç unsurlarının olduğuna inanıyor. Ülkelerin çoğunun yolsuzluk endeksinde düşük puan aldığını belirtiyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın