Çin’deki Konferans Sona Erdi: Kripto Paraları Yılın İkinci Yarısında Neler Bekliyor?

Çin Halk Bankası, 2021’in ikinci yarısında da ülkede devam eden kripto para baskısına dair yeni kararlar aldı. Dün gerçekleşen bir konferansta, yetkililer, kripto para birimleri üzerindeki kontrol ve yasakların önemini vurgulayarak, bu varlıkların oluşturduğu risklere karşı yatırımcıların korunması gerektiğini vurguladılar. Konferans, tam bir yasaklama fikrine sıcak bakmazken, gerekli düzenlemelerin ve yaptırımların vazgeçilmez olduğu fikrini vurguladı..

Çin kripto para yasaklarından ödün vermeyecek!

Yılın ikinci yarısında, Çin merkez bankası muhtemelen kripto para birimleri üzerindeki baskıyı aynı tutumla devam ettirmeyi planlıyor. Konferansta, yetkililer daha önce zorunlu kılınan düzenlemelerin sürdürülmesi ve gözetlenmesi için taviz verilmeyeceğini belirttiler. Çinli Gazeteci Colin Wu, toplantıda öne çıkanların yeni bir politika olmayacağını, ancak mevcut politikaların devamı ettirileceğini söyledi.

 

Toplantıda, Çin’in kripto para kısıtlaması ve dijital para birimi (CBDC) gelişimi, ilgili hedefleri ön plana çıktı. Çin’in en önemli önceliklerinden biri, dijital yuan’ın uluslararası arenaya taşınması. Küresel genişlemenin bir parçası olarak merkez bankası, projeye daha fazla bölgeyi dahil ederek sınır ötesi ticaret ve yatırım projelerini de genişletmeyi planlıyor. Ayrıca, banka, yabancı kuruluşlar tarafından yurt içi tahvil ihracı için yönetim politikalarının büyütülmesini ve değiştirilmesini de içerecek olan dış borç kaydı ve yönetimi reformunu hızlandırmayı amaçlıyor.

Dijital yuan global çapta benimsenecek

Çin’in CBDC’sini uluslararası hale getirmeye yönelik cazibesi şaşırtıcı değil çünkü ülke, dijital yuanı ticaret, ödemeler ve uluslararası rezervler açısından dünyanın üçüncü en büyük para birimi haline getirmenin yollarını arıyor. Çin,  Pekin’deki 2022 Kış Olimpiyatlarında dijital para birimini teste koymadan önce CBDC’leri güçlü pilot projelere koymak ve sınır ötesi e-ticarete genişletmek için çabalıyor. Bu projenin önündeki en büyük engel olan kripto para karşıtlığı ileriki dönemlerde tavan yapabilir. Çin’in önde gelen gazetelerinden South China konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

IMI araştırmasına göre, enstitü tarafından 2010 yılında oluşturulan dijital yuanın uluslararası ölçekte benimsendiğininbir göstergesi olan Yaun Uluslararası Endeksi (RII), on yıl önce 0,02’den geçen yılın sonunda 5,02’ye yükseldi.

 

Geçtiğimiz hafta düzenlenen basın toplantısında, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, ABD senatörlerinin ABD Olimpiyat ve Paralimpik Komitesine gelecek yılki Olimpiyat oyunlarında dijital yuan kullanımına ilişkin uyarı mektubunu ele aldı. South China Morning Post’un haberine göre Lijian, ABD’li politikacıları “Olimpiyat Tüzüğü’nde öngörülen kuralalra uymaya” çağırdı ve onlardan “sporu siyasi bir mesele haline getirmeyi ve Çin‘in dijital yuan girişimleri ile ilgili sorun çıkarmayı bırakmalarını” istedi. Kripto para birimlerine yasaklar getiren Çin, CBDC yarışında lider durumda.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!