Chainalysis: Madura liderliğindeki kripto borsası, fon aklama amacıyla kullanılıyor

Venezuela para birimi olan Bolivarın hiperenflasyondan geçtiği ve geçen yıl neredeyse değersiz hale geldiği en kötü ekonomik krizlerden birine tanık oldu. Venezuela enflasyonu vatandaşlarını mağdur bıraktığı için Venezuelalıların kripto para birimlerine dönmekten başka seçeneği bulunmuyor.

Cumhurbaşkanı Nicolas Madura liderliğindeki Venezuela hükümeti daha önce kripto para birimi Petronun benimsenmesini sağlamak için koronavirüs pandemisini kullandı. Venezuelanın devlet destekli kripto para birimi Petro hiperenflasyon sebebiyle oluşan kaos sonrası ülkeyi ayağa kaldırmakta yardımcı olmak için kuruldu.

Venezuelalılar için Petronun kötü ekonomik koşullara çare olduğu iddia edildi. Bununla birlikte ABD Başkanı Trump ABDdeki herhangi bir Amerikan vatandaşı tarafından Petro da dahil olmak üzere Venezuela hükümetinin herhangi bir kripto para birimindeki işlemlerini yasaklamaya başladı. Bu durum Petronun ABD yaptırımlarından kaçınmak için kullanıldığı iddialarından kaynaklandı. Nicolas Maduro yolsuzluk ve insan hakları ihlalleri nedeniyle AFAC tarafından cezalandırıldı.

Finansal İstihbarat Servisi Sayariden gelen verileri araştıran Chainalysis Venezuela devletine ait bir kripto para birimi borsası olan Criptolagonun aslında Venezuelalılara yardım etmediğini belirtti.

Chainalysis % 75ten fazla transfer hacminin Criptolagoda 1000 Dolardan fazla kripto para birimi işlemlerinde taşındığını vurguladı. Günde ortalama 72 cent kazanan Venezuelalıların çoğu maaşları ile bu transferleri karşılayabiliyor.

Chainalysis “Criptolagonun işlem faaliyeti platformun öncelikle Maduro rejimine bağlı kişiler tarafından fon aklamak ya da Venezueladan çıkarmak isteyen kişiler tarafından kullanılabileceğini gösteriyor” dedi.

Chainalysisin Coğrafi Kripto Kullanım Endeksinde Venezuela 0 ile 1 arasındaki ölçekte 0.8 gibi yüksek bir puanla ile üçüncü sırada yer aldı. Venezuela ABD ve Rusyadan sonra ABD Doları cinsinden eşler arası işlem hacminde üçüncü sırada yer alıyor.

Kripto para faaliyetlerinin çoğu Peer-to-Peer (P2P) tarafından yönlendiriliyor ve en çok LocalBitcoins üzerinde bulunuyor. Aynı zamanda yerel Bitcoinlerde üçüncü en aktif ülke olan Venezuela internet kullanıcılarının sayısı ve kişi başına düşen satın alma gücü paritesi göz önüne alındığında ikinci en aktif ülke olarak biliniyor.

Chainalysis Venezuelanın kripto para birimine giderek daha fazla ilgi gösterdiğini de bildirdi.

Comments (0)
Add Comment