Çarpıcı Rapor: Kripto Para Suçları Devasa Artış Kaydetti!

Geçtiğimiz yıl, Bitcoin fiyatları yükselirken, kripto ile ilgili dolandırıcılık vakaları da arttı. Yalnızca ABD’de Bitcoin, Ethereum ve diğer altcoinler gibi kripto para birimlerini içeren 82.135 suç bildirildi. Kripto eğitim platformu Crypto Head’in yeni araştırmasına göre bu vaka sayıları, 2016’da bildirilen 340 dolandırıcılık olayından %24.000’den daha fazla sayıya ulaştı. Crypto Head’e göre tipik dolandırıcılık suçları şunları içeriyor:

Dolandırıcılık için halka para teklifi

Raporda, dolandırıcılar genellikle tamamen uydurulmuş bir kripto birimleri için bir ICO ile yatırımcıları cezbeder.

Kripto pompası ve fiyat düşürme planları

Bu suçlarda, stokları içeren kazan dairesi operasyonlarına inanılmaz bir benzerlik göstermektedir. Bu başlıkta, kripto paranın fiyatının, kripto paralarını yüksek bir fiyata satan ve diğer yatırımcıları değersiz varlıklarla bırakan birkaç yatırımcı tarafından fiyatların daha da yükseltildiği olaylardır.

Kripto para hırsızlığı

Hesabınızı hackleyen ve Bitcoin’inizi veya diğer kripto birimlerinizi çalan kişiler, kripto para birimleri tarihinin çoğunda ortalıkta dolaştı.

Kripto para dolandırıcılığı yaşayan sadece ABD değil

Benzer modeller dünyanın başka yerlerinde de görüldü. Avustralya’da 2016 yılında sıfır olan olay sayısına kıyasla 2020’de 9.689 kripto suçu rapor edildi. İngiltere’de kripto para piyasasıyla ilgili suçlar 2016’da 704 iken geçtiğimiz yıl 8.801’e yükseldi.

Bu rakamlar şaşırtıcı olsa da rapor edilmeyen kripto para birimleriyle ilgili tüm dolandırıcılık ve hırsızlık suçları net bir şekilde hesaba katılmıyor. Bazen insanlar kandırıldıklarını veya kripto hesaplarının saldırıya uğradığını kabul edemeyecek kadar utanıyorlar. Bu nedenle rapor edilmeyen bu suçlar da verilere eklenirse, kripto para birimlerini içeren suç seviyesi şüphesiz çok daha yüksek olacaktır.

Bitcoin yatırımcıları kefalet mi ödüyor?

Bu suç seviyesi devam ederken, yatırımcıların Bitcoin ve benzeri yatırım araçlarından kurtulmaları şaşırtıcı değil. Yahoo finans verilerine göre, 1 Bitcoin fiyatı, Nisan ayı başında 59.384 dolar iken kısa süre önce 35.920 dolara düştü. Yine de yatırımcılar pandemi sırasında kripto birimlerine yoğun talep oluşturdular. Bu nedenle, Bitcoin fiyatı geçen yılın bu zamanına göre %291 arttı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!