Cardano Önemli Bir Adım Attı: Vasil Hard Fork Test Ağında Piyasaya Sürüldü!

Cardano ekosisteminde Vasil Hard Fork yükseltmesi, bu ayın sonunda yapılması planlanan ana ağ lansmanına doğru önemli bir adım attı.

Cardano ekosisteminin kusursuz çalışması planlanıyor

Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; Cardano blockchain araştırma ve geliştirme ekibi, test ağı içerisinde Vasil Hard Fork’un piyasaya sürüldüğünü duyurdu. Input Output Global (IOG) tarafından gerçekleştirilen duyuruya göre, projenin baş geliştiricisi, Vasil Hard Fork’un dün 20:20 UTC’de blockchain test ağında konumlandırıldığını ve yükseltmenin başlatılmasına yönelik önemli bir adım olarak kabul edildiği belirtildi.

IOG’ye göre Vasil Hard Fork’un test ağı lansmanı, kripto para piyasaları, hisse havuzu operatörlerinin (SPO’lar) ve geliştiricilerin, her işlemin beklendiği gibi çalıştığından emin olmasının ardından yükseltmesi adına sıkı testler yapmalarına izin vereceği bildiriliyor. Vasil’in test aşaması önümüzdeki dört hafta içinde yapılacağı ve ilgili tarafların yükseltmenin kusursuz çalıştığından emin olmasının ardından, Vasil Hard Fork’un Temmuz ayın sonunda ana ağda yayına gireceği açıklandı. Tüm projelerden geriye dönük uyumluluğu kontrol etmeleri isteneceği ve DPT’lerin ayrıca komut dosyalarında bazı ayarlamalar yapmaları gerekecekleri belirtiliyor. Bunların sonucunda sürecin sorunsuz olarak işlemesi bekleniyor. Ancak, IOG ve Cardano Foundation ekibi, test süresi boyunca projelere rehberlik etmeye hazır olacaklarını söylüyor:

Cardano Foundation ve IOG’daki ekipler, bu süreç boyunca borsalar ve DApp araç geliştiricileri ile yakın bir şekilde çalışacak. Ekosistem ortaklarının rahat ve hazır olduklarından emin olur olmaz, Cardano ana ağını Vasil’e yükseltmek için güncellenmiş bir teklif sunacağız.

Vasil’den beklenen özellikler neler?

Cardano kurucusu Charles Hoskinson, Vasil Hard Fork’un ağın geliştirme ekibinin giriştiği en karmaşık Hard Fork olarak nitelendiriyor. Hatalardan kaçınmak amacıyla IOG, Vasil’in lansmanını geçtiğimiz Haziran ayından Temmuz ayının sonuna erteledi. Vasil, ağın ölçeklenebilirliği, yüksek verimli difüzyon hattı, komut dosyası performansı ve blockchain içerisinde diğerlerinin yanı sıra verimliliği de dahil olmak üzere Cardano’nun farklı yönlerini geliştirmeye yönelik olduğu bildiriliyor. IO tarafından paylaşılanlar şu şekilde:

Vasil Hard Fork ayrıca Cardano kriptografik ilkel iyileştirmelerini (diğer blockchain’ler için daha fazla birlikte çalışabilirlik seçenekleri sağlar), ayarlanmış bir Plutus yorumlayıcısını ve tümü Plutus V2 komut dosyalarının parçası olan yeni bir maliyet modelini içerecektir.

Vasil testinin ağda başarılı olması sonucunda, yükseltme bu ayın sonunda Cardano Mainnet’te yayınlanacağı duyuruldu. Bu arada, Vasil Hard Fork’un Cardano Testnet’teki lansmanı haberi, Cardano’nun yerel kripto para birimi olan ADA fiyatı üzerinde hiçbir etki göstermediği belirtiliyor. Yerel altcoin projesi olan ADA fiyatında ise artış görülüyor. Son 24 saatte 3.83 artışla, şu anda0.46 dolar fiyat seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!