Bugün Çin Yeni Yılı: Bitcoin Kısa Vadede Etkilenebilir!

Çin Yeni Yılı, kripto para fiyatları üzerinde güçlü bir etkiye sahip.  Bitcoin (BTC), Çin Yeni Yılı’na yaklaşan aylarda düşer. KriptoArena.com olarak, bunun olası nedenlerini inceledik.

 Tarih, tekerrür edecek mi?

Çin Yeni Yılı, ‘’Ay Takvimine göre’’ her yıl farklı bir günde kutlanır. Çin Yeni Yılı, geçmiş yıllarda şu günlere denk gelmişti: 

2016: 8 Şubat – 10 Şubat 

2017: 28 Ocak – 30 Ocak 

2018: 16 Şubat – 18 Şubat 

2019: 5 Şubat – 7 Şubat 

2020: 25 Ocak – 27 Ocak 

2021: 12 Şubat – 14 Şubat 

Bu yıl ise Çin Yeni Yılı 1 Şubat’ta başlayacak ve 3 Şubat’ta sona erecek. Bu süre zarfında birçok Çin Tezgah Üstü (OTC) piyasası kapatılacak ve bu da yüksek kripto ve Bitcoin oynaklığına yol açacak. 

Bu dönem Çin’de resmi tatildir. Tüm fabrikalar bu dönemde kapanır, lojistik şirketleri ve tedarikçiler yavaş yavaş açılırken operasyonlar 2 hafta kadar dondurulur. Çin Yeni Yılı ayrıca Hong Kong, Singapur ve Kore (Kore Yeni Yılı) gibi diğer Asya ülkelerinde de kutlanmaktadır. Ancak, bu süre zarfında Bitcoin ve kripto para borsalarının çalışmaya devam eder. Bitcoin fiyatı, genellikle Çin Yeni Yılı’na yaklaştıkça düşüş gösterir. Örneğin, 2017’de, yeni yıldan hemen önce fiyatlar 1.130 dolardan 784 dolara kadar düşmüştü. Bu modele “Çin Yeni Yılı Dökümü” adı verildi. 2020’de fiyatlar Çin Yeni Yılı’ndan önce tekrar düştü, hatta 8.3 bin dolarlık direnci kırdı. BTC Çin Yeni Yılı’nın ilk gününde 8,5 bin dolara kadar yükselirken, aynı gün içinde 8.3 bin doların altına düştü. Çin Yeni Yılı’nın 2. gününde fiyatlar durgun kaldı ve sadece tatilin son gününde belirgin bir toparlanma ve yükseliş eğilimi gösterdi. 

Yeni yıl tatili için Çinli yatırımcılar Bitcoin (BTC)’lerini satacak mı?

Veriler incelendiğinde, Çinli müşterilere hizmet veren en popüler kripto para borsaları Binance, Huobi ve OKEx’teki ticaret hacimlerinin son iki yılda Çin Yeni Yılı döneminde düştüğünü gösteriyor. Çin ve diğer Asya ülkelerinde yerleşik piyasa yapıcılar, resmi tatiller nedeniyle 3-5 gün süreyle operasyonlarını durduracak. Piyasa yapıcılığı ticaret botları ve algoritmalar tarafından otomatikleştirilebilse de, insanların arıza olmadığından emin olmak için günlük operasyonları izlemesini gerektirir. Çin Yeni Yılı boyunca, piyasa yapıcılık operasyonlarının kapasitesi sınırlı olacaktır. Bu, daha değişken ve daha az likit piyasalara yol açar. 

Bitcoin fiyatlarındaki düşüşün olası nedenlerinden biri, insanların tatil için “para çekmesi”. Bu özellikle Çin’de geçerlidir, çünkü festival sırasında geleneksel olarak çocuklara ve yaşlılara nakit dolu şanslı paketler verilir. Bu “kırmızı paketler”, Çin’de nakit vermenin  şansı ve refahı simgelemek içindir. Gelenek, evli çiftlerin evli olmayan genç çocuklara, yaşlılara ve servis personeline kırmızı paketler vermesini emreder. Şirket Yöneticileri ve yöneticileri de astlarına para vermelidir – bazı paketler çalışanın aylık ücreti kadar doldurulur. Gereken büyük miktarda nakit para, bazıları bu geleneğin Çin Yeni Yılı öncesi Bitcoin satılmasının nedenlerinden biri olarak görülüyor. 

Çin’in kripto para piyasasındaki etkisi büyük ölçüde azaldı

Durum bu yıl biraz farklı olabilir çünkü Çin’in kripto para birimleri üzerindeki etkisi büyük ölçüde azaldı. Bu dönemde hala tam bir ulusal kapatma olduğu için hala bir miktar oynaklık olsa da, etki önceki yıllarda olduğu kadar önemli olmayabilir. Asya’nın en büyük borsası Huobi, Çin’de perakende ticaretini durduruyor. Bitcoin bir süredir Asya’dan ABD ve Avrupa’ya akıyor. Çinli kullanıcılarını kademeli olarak kaldırdıktan sonra, Huobi’nin küresel açık pozisyondaki payı, 15 Şubat 2020’deki yüzde 20 zirvesinden yüzde 2’ye düştü. Çin’in artık kripto üzerinde o kadar fazla etkisi yok.  

Şu anda bir mini ayı piyasasının ortasındayız, fiyatlar Aralık 2021’in başlarında tek bir günde 56.9 bin dolardan 47 bin doların altına düştü ve Ocak 2022’nin başlarında 40 bin doların altına düştü. Şimdilik bir toparlanma ve Aralık 2021’in başlarındaki bu zirveler pek olası görünmüyor. 21 Ocak 2022’de fiyatlar bir noktada 43 bin dolardan 39 bin doların altına düştü ve tüm dünyadan yatırımcıları korkutarak daha fazla panik satışlarına neden oldu. Çin etkisinin azalmasıyla, Çin Yeni Yılı’na giden haftalarda benzer düşüşlerin daha az olacağı umulurken, fiyatların tatil başlamadan ve düşüşler beklenmeden önce toparlanmaya doğru ilerleyip ilerlemeyeceğini hep birlikte izleyeceğiz.. 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!