Bu Hafta Piyasalarda En Çok Bu Dört Konu Konuşulacak

Amerikadaki teşvik paketi

Hisse senedi piyasalarının yükselmesini sağlayan en önemli faktör yakında onaylanması beklenen bir mali teşvik paketi beklentisidir. Nihayet Demokratlar ve Cumhuriyetçiler kongrede müzakere masasına geri döndüler ve her iki tarafın da 908 milyar dolarlık teşvik yasasıyla ilgili görüşmelere başlamayı kabul ettiği bildirildi.

Kötüye giden ekonomi ve pandeminin belirsizliği nedeniyle uzmanların hazırladığı raporda daha fazla teşvik ihtiyacı vurgulandı. Bu raporun Amerikalı politikacılar üzerinde gözle görülür bir baskı oluşturacağını belirtildi. Raporlar önceki teşvik paketinin Bitcoinin yükselmesinde önemli bir rol oynadığı yönünde. Bu yüzden kripto para piyasasının gözü yeni teşvik paketinde. 

Bitcoin ve 20 bin dolar engeli 

Bitcoin hala tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşma çabası içerisinde. Kripto para biriminin 20 bin dolar seviyesini geçmesi oldukça önemli. Piyasadaki genel kanı bu rallinin 2017dekinden farklı ve bu sefer yükselişin kalıcı olacağına dair bir işaret olduğu yönünde.

Kripto para artışının temel nedenleri çeşitlidir. Ancak finansal piyasalar için oldukça likit bir ortam ve gelecekteki enflasyonla ilgili küçük bir endişeyle birleştiğinde bazı yatırımcıların alternatif değer kaynakları arayaması nedeniyle artışın daha fazla kurumsal parayla desteklendiği öne sürüldü. Bu hafta Bitcoinin psikolojik engel teşkil eden 20 bin dolar seviyesini geçip geçemeyeceği veya büyük bir düzeltme yaşayıp yaşamayacağı büyük bir merak konusu olacak.

Brexit

İngiltere ve Avrupa Birliği arasında çıkmaza giren Brexit müzakereleri devam ederken finansal piyasalarda ay sonuna kadar bir ticaret anlaşmasının yapılamayacağına dair bir korku hakim. 

Avrupalı ​​üst düzey müzakereci Michel Barnierin geçen hafta Avrupa büyükelçilerine anlaşmasız bir Brexite hazırlık yapmalarını söylediği bildirildi. Bunun bir sonucu olarak GBP / USD geçen hafta birkaç yılın en yüksek seviyelerine yaklaşırken piyasalar da anlaşmasız Brexit senaryo riskiyle karşı karşıya kalacak. 

Avrupa Merkez Bankası teşvik paketi

Avrupa Merkez Bankası 2020de son kez toplanacağından piyasalar bu hafta Euro Bölgesi için daha fazla ekonomik teşvik duyurusunu bekliyor. Son toplantısında ekonomisine daha fazla parasal destek sağlama ihtiyacı olduğunu işaret eden Avrupa Merkez Bankasın Pandemi Acil Durum Programınına 2 trilyon Avro aktarması bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası’nın bu kararı oldukça önemli çünkü Avro Bölgesi’nin ekonomik toparlanmasının durduğu birkaç Avrupa ülkesinin kısmen karantina altına olması ve “anlaşmasız” Brexit riskinin ortaya çıktığı bir dönemde piyasaları kritik günler bekliyor. 

Comments (0)
Add Comment