Bu 4 Kritik Metrik Bitcoin in (BTC) Bir Sonraki Adımına Dair Somut İpuçları Veriyor

Bitcoin fiyatı Aralık 2020nin ortasından bu yana yüzde 200den fazla arttı. An itibariyle 41.080 dolardan işlem gören BTCde boğa rallisi yatırımcılar FOMO durumuna girmiş gibi göründüğü için durdurulamaz görünüyor. Buna rağmen zincir üstü ölçümlerine daha yakından bakıldığında lider kripto para biriminin aşırı alım bölgesine yaklaştığını görüyoruz. Zincir üzerindeki bu 4 metriğe dayanarak Bitcoin rallisinin sona yaklaştığını ve bir düzeltmenin yaklaştığını söylemek mümkün. Gelin bu 4 metriği daha ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.

1-MVRV Z-Score Metriği 

BTC fiyatının aşırı veya düşük değerde olup olmadığını gerçeğe uygun değeriyle karşılaştırarak tanımlayan zincir üstü bir metriktir. MVRV Bitcoinin piyasa değerinin gerçekleşmiş piyasa değerine oranıdır. Bu ölçüyü standartlaştırmak için bir Z-puanı kullanmak MVRV Z-Score ölçüsünde sonuçlanır.

Yedinin üzerindeki bir Z skoru tarihsel olarak lider kripto para biriminin aşırı değerli olduğunu ve yüksek bir geri dönüş şansı olduğunu göstermiştir. Şu anda bu zincir üstü metrik tehlike bölgesine yaklaşıyor ve dik bir düzeltmenin sürdüğüne işaret ediyor.

 2013 ve 2015 boğa döngüleri boyunca Bitcoinin Z-skorunun kırmızı bandı yırttığını ve fiyatların daha da yükseldiğini belirtmekte fayda var. Benzer bir piyasa davranışı Z-skorunun kırmızı bandının ihlal edilmesinden bir ay sonra gelişen düzeltme ile 2017 boğa koşusu sırasında meydana geldi.

2-Harcanan Çıktı Kar Oranı [SOPR]

 Bitcoin sahiplerinin kârda mı yoksa zararda mı olduğunu belirlemeye yardımcı olan ve dolayısıyla bir satış beklentisi olan bir başka zincir üstü ölçümdür. SOPR metriği 1den büyükse sahiplerin kârda olduğu anlamına gelir. Düzeltilmiş SOPR bir saatten daha kısa bir sürede tüm çıktıların göz ardı edilmesiyle SOPRden türetilen bir metriktir.

SOPRdeki bir artış sahiplerin kârda olduğunu gösteriyor. Ancak daha yakından bakıldığında SOPRnin Eylül sonundan bu yana sıfırlanmadığı ortaya çıkıyor. Eylül 2017nin sonlarından itibaren SOPRda ürkütücü bir şekilde benzer bir artış gözlemlendi ve bu da üç ay sonra ralli zirvesine ulaştı.

 3-Likit Arz Değişimi

 Likit tutuculara giden ve gelen BTC akışlarının resmini çizen bir ölçüdür. Likit tutucular basit bir ifadeyle Bitcoini uzun süre tutma eğiliminde olan adresleri temsil eder. Bu metriğe bağlı olarak tokenlar güçlü adreslere akarken kırmızı histogram artar. Tersine yeşil histogramlardaki artış veya gerileyen kırmızı histogramlar tarihsel olarak boğa mitinglerinin tersine çevrilmesini temsil etmiştir.

Kırmızı histogramlar Bitcoin için bir tersine dönme sürecinin devam edebileceğini gösteren tükenme işaretleri gösteriyor. 2017de BTCdeki benzer bir yükseliş likit sahiplerine taşındı ardından yükseliş döngüsünün sonu ve düzeltici dönemin başlangıcı geldi.

4-MACD (Hareketli Ortalamaların Yakınlaşması Uzaklaşması)

 Bir varlığın genel eğilimini belirlemek için kullanılan teknik bir göstergedir. Gösterge değişen uzunluklarda hareketli ortalamalardan oluştuğu için geçişler temel varlığın yönündeki bir değişikliği belirlemeye yardımcı olur. Ayrıca fiyat ve gösterge arasındaki farklılıkları tespit ederek fiyat hareketlerini tahmin etmeye yardımcı olur.

MACD bir varlığın genel uzun vadeli eğiliminin daha güvenilir ve kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamak için her iki hareketli ortalamanın günlüklerini alır. Bu durumda MACD Bitcoinin trendindeki zirveleri belirlemek için güvenilir bir gösterge olmuştur. 2011den 2020ye kadar MACD rallilerinin zirvelerini birbirine bağlayan bir trend çizgisi yakında bir tersine dönmenin başlayabileceğini gösteriyor.

Sonuç olarak birkaç zincir üstü ve teknik ölçümler Bitcoin fiyatının keskin bir düşüş yaşayacağını gösteriyor. Göstergelerden bazıları henüz aşırı satın alınan / aşırı değerli bölgeye girmediğinden gelen düzeltmenin gerçekleşmesi biraz zaman alabilir.

Nitekim ticaret konusunda deneyimli olan Peter Brandt Bitcoin fiyatının büyük bir geri çekilme gerçekleşmeden önce 50 bin dolara yükselebileceğine inanıyor. Ancak son boğa rallisinin eğimi göz önüne alındığında teknik analist BTC satın almak için doğru zaman olmadığını öne sürüyor.

Comments (0)
Add Comment