BTC nin küresel para birimlerine karşı ezici üstünlüğü

Bir analist 2020 yılı başından bu sürece dek Bitcoini küresel para birimleriyle karşılaştırdı. Buna göre Bitcoin küresel para birimlerine göre yüzde 50 ile yüzde 128 aralığında bir yükseliş gösterdi.

                                                    Bitcoinin çeşitli küresel para birimleri karşısındaki performansı

Analist “Çeşitli para birimlerinde ve çeşitli zaman dilimlerinde Bitcoin fiyatını güncelleyin. YTD ile başlayalım fiyat ABde % 57den Arjantin Brezilya SA Rusya Türkiye vb. % 100e yükseldi. (Fiyatlar resmi ABD doları döviz kuruna dayandığı için gerçekte farklı olabilir)

Bitcoin genellikle yüksek enflasyon oranlarıyla devalüe para birimlerine karşı önemli ölçüde daha iyi performans gösterdi. Örneğin Arjantin Pezosu 2019da % 53.9 ile otuz yılı aşkın bir süredir en yüksek seviyeyi kaydetti.

Brezilya Lirası ve Arjantin Pezosu karşısında Bitcoin % 128.4 ve % 103.5 kazanç elde etti. Ayrıca ABD Doları ve Euro gibi rezerv para birimlerine karşı % 56 ila % 69 kazanç sağladı.

Venezuela Bolivarı kontrolsüz hiperenflasyonun ortasında Bitcoine karşı da güçlü bir şekilde geride kaldı. Latin Amerikadaki birçok istikrarsız ekonomi Venezuela ve Arjantindeki eşler arası Bitcoin işlemleri için tüm zamanların en yüksek seviyelerine sebep oluyor.

Bitcoin potansiyel olarak enflasyona karşı bir hedge olabilir mi?

Milyarder Paul Tudor-Jones gibi önde gelen Wall Street yatırımcıları 2020nin başından bu yana Bitcoini enflasyona karşı potansiyel bir hedge olarak nitelendirdi. ABDde milyar dolarlık halka açık bir firma olan MicroStrategy kısa bir süre önce birincil hazine varlığı olarak 250 milyon dolarlık Bitcoin satın aldı.

Bitcoinin tüm küresel para birimlerine karşı güçlü performansı BTCnin bir değer deposu olarak geliştiği argümanını kuvvetlendiriyor.

Bitcoin fiyatı Mart 2020de diğer emtia veya endeksten daha fazla düştüğüne dikkat çekmek gerekiyor. Bu Bitmexte fiyatın % 65 oranında 3596 Dolara düşmesiyle gerçekleşti.

Buna rağmen Bitcoin yıllık 12.400 Doların üzerinde yüksek bir seviye ile ayın zirvesinde % 244lük bir kazanç kaydederek güçlü bir şekilde iyileşme gösterdi. BTCnin güçlü ivmesine dikkat çeken analist şunları ekledi:

“Bitcoin bu yılın başlarında diğer emtia veya endeksten daha sert düştü. Çok az varlık bu kayıpları geri aldı. Bu arada Bitcoin Şubat ayının ortasından itibaren tüm para birimlerinde yükseliyor. İsveçte % 6dan Brezilya ve Zambiyada %50ye.”

Bitcoin fiyatı ekonomik belirsizliği lehine çevirebilir

BTCnin olumlu fiyat trendine ve rezerv para birimlerine karşı güçlü performansına dayanarak stratejistler Bitcoinin mevcut ekonomik belirsizlik nedeniyle gelişmeye devam edebileceğine inanıyor.

CoinShares baş strateji sorumlusu Meltem Demirors “Peki Bitcoin ekonomik döngüde nerede duruyor? Ekonomik belirsizlik ve dolar zayıflığı dönemlerinde Bitcoin altın ile aynı şekilde fayda sağlayacak. Bitcoinin finansallaşması devam ederse finansal sistemden yalıtılmış kalmayacak” dedi.

Bazı analistler Bitcoinin önemli ölçüde değer kazanmasından ziyade küresel para birimlerinin BTCye ve altın gibi diğer varlıklara karşı değer kaybettiğini iddia ediyor.

Comments (0)
Add Comment