Blockchain nükleer silahsızlanmada çok önemli bir rol oynayabilir

Kings College London Güven Makinesi: Nükleer Silahsızlanma ve Silah Kontrol Doğrulamasında Blockchain adlı yeni politika raporu sayesinde Blockchain teknolojisinin nükleer savaş başlıklarının güvenilir ve emniyetli bir şekilde sökülmesinde önemli bir rol oynayabileceğini açıkladı.

Nükleer silahsızlanmaya karşı güven

Blockchain teknolojisinden yararlanarak Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasına dahil olan taraflar silahların kontrolünün doğrulanması ve nükleer silahsızlanma konusunda ihtiyaç duyulan güveni inşa edecek.

Bilim ve Güvenlik Çalışmaları Merkezi (CSSS) aracılığıyla rapor yayınlayan Kings College London Blockchainin benzersiz unsurlarının silahsızlanma prosedürlerindeki veri yönetimi gereklilikleriyle ilişkili olduğunu belirtti.

CSSS araştırma görevlisi Lyndon Burford şunları kaydetti:

“Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler nükleer riskleri azaltmaya yönelik kritik politika sorunlarıyla karşı karşıya ve işbirliğine dayalı silahsızlanma ile silahların kontrolü bu göreve yardımcı olabilir. Ancak hükümetler kısmen hassas bilgileri açığa çıkarmama konusundaki stratejik ve yasal kaygılardan dolayı bu tür önlemler konusunda işbirliği yapmak için birbirlerine yeterince güven duymuyor.”

“Güven makinesi” olarak adlandırılan Blockchain

Blockchain teknolojisi veri şifrelemesini sağlayarak bilginin dışarı sızmasına karşı korumalı hale getiriyor. Sonuç olarak silahsızlanma sürecinde güven duymayan taraflar arasında işbirliği için teknik bir temel geliştirmesi bekleniyor.

Rapor şunları belirtti:

“Bir nükleer savaş başlığının söküldüğünü teyit etmesi muazzam miktarda hassas veri oluşturuyor. Müfettişlerin savaş başlıklarının durumunu ve yerlerini yerinde denetimlerin ayrıntılarını ve çeşitli tesislerin durumunu kaydetmesi gerekiyor.”

Bu nedenle bu prosedürlerde maksimum güven gerekiyor. Blockchainin nükleer silah sahibi olmayan ülkeler de dahil olmak üzere üçüncü tarafların silahsızlanma bilgilerini görmeden doğrulamasına izin vererek uluslararası bir güven artırıcı hareket ile bu hedefe öncülük etmesi bekleniyor. Ayrıca blok zincirinin yapması gerekenler şu şekilde belirtiliyor :

“Konum sensörlerinden ve çevresel monitörlerden oluşan özel nesnelerin interneti için güvenli bir temel katman sağlayarak uzak yerlerde gerçek zamanlı izlemeye izin veriyor ve katılımcıları olası anlaşma ihlallerine karşı otomatik olarak uyarıyor.”

Geçen ay Birleşik Devletler Ulusal Güvenlik Konseyi dağıtılmış defter teknolojisini (DLT) ülkeye ABD-Çin teknoloji soğuk savaşında üstünlük sağlayacak en kritik alanlardan biri olarak nitelendirdi.

Comments (0)
Add Comment