Bitcoin Sıfır Dolara Düşebilir mi? Yale Üniversitesi Ekonomistleri Yanıtladı!

Bitcoin (BTC) on yıldan kısa bir süre içinde sıfırdan 65 bin dolara kadar yükseldi. Bu yolculukta çeşitli düzeltmeler ve birkaç devasa düşüş görmesine rağmen, fiyat hareketi hep artış yönünde oldu. Lider kripto para birimi, özellikle son günlerde tüm zamanların en karlı varlıklarından biri haline geldi. Fakat, geçtiğimiz hafta 30 bin dolar seviyesinin altına düşmesi yatırımcıları gene endişeye sürükledi.

Bitcoin (BTC)’in geleceği: Çin baskısı ve Elon Musk faktörü

Bu büyümeye rağmen, Bitcoin’in eleştirmenleri, varlığın sıfıra düşmesinin sadece bir an meselesi olduğunu uzun zamandır savundular. Eski Bitcoin Cash savunucusu Calvin Ayre, Temmuz 2020’de Bitcoin’in değersiz olduğunu belirtirken, Berkshire Hathaway CEO’su Warren Buffett CNBC’ye tüm kripto para birimlerini (Bitcoin dahil) değersiz olarak gördüğünü söyledi. (Buffett’in iş ortağı Charlie Munger, Bitcoin’e “fare zehiri” ve “çöplük” demişti.)

 

Ancak son aylarda, MicroStrategy, Tesla, Square ve Aker ASA gibi şirketlerin Bitcoin satın almasıyla Bitcoin’de kurumsal bir yatırım seli oluştu. Bu arada, Bitcoin borsasında işlem gören ürünler, Kanada’da Purpose Bitcoin ETF’sinin kurulmasıyla patlama yaşadı. Bu tür kurumsal yatırımların, Bitcoin’in mevcut boğa koşusunu tetiklediği düşünülüyor ve şu anda bir trilyon doların üzerinde bir piyasa değerine sahip olan kripto para biriminin kalıcı olacağının kanıtı olarak görülüyor. Çin baskısı Elon Musk’ın Bitcoin karşıtlığı bu pozitif havayı büyük oranda etkiledi. Fakat Bitcoin’in değerinin yüzde 100’ünü kaybetmesi için gerçekte ne olması gerekir? .

Bitcoin gerçekten sıfıra düşebilir mi?

İki Yale Üniversitesi ekonomisti (Yukun Liu ve Aleh Tsyvinski), Bitcoin’in bir gün içinde sıfıra düşme riskini inceledikleri ‘Kripto Para Riskleri ve Getirileri’ başlıklı bir rapor yayınladı. Yazarlar, Bitcoin’in tarihi getirilerini kullanarak, bir felaketin Bitcoin’i sıfıra düşürme olasılığınınyüzde 0 ila yüzde 1,3 arasında değiştiğini ve an itibariyle yaklaşık yüzde 0,4 olduğunu buldular. Tsyvinski, YaleNews ile yaptığı röportajda euro’nun (EUR) sıfıra düşme ihtimalinin yüzde 0,009 olduğunu belirtti.

 

Bazı ekonomistler Bitcoin’in nihayetinde sıfıra düşeceğini, çünkü içsel değerden yoksun olduğunu savunuyor. Ancak Bitcoin savunucuları, Bitcoin’in tüketici güveni ve matematik tarafından desteklendiğini söylüyor. Bitcoin genellikle devlet para birimlerine karşı çerçevelenmiş olsa da, hem Bitcoin hem de bir zamanlar altınla desteklenen (gerçek değeri olan) ABD doları (USD) ve İngiliz sterlini (GBP) gibi “fiat” para birimleri artık fiziksel bir emtia tarafından desteklenmiiyor. Elbette bazıları, en azından ABD dolarının borçla desteklendiğini iddia edebilir.

Bitcoin karşıtı argümanlar

Bitcoin’in nihai çöküşü için en çok ortaya atılan argümanlardan biri, aslında, kullanıcıların zor kazandıkları parayı çalmayı amaçlayan bazı hain varlık veya gruplar tarafından hazırlanan zeki bir aldatmaca olmasıdır. Bunun en yeni örneklerinden biri, Bitcoin’in aslında bir Ponzi şeması olduğunu savunan iOS geliştiricisi Gaurav Sharma tarafından yazılan bir gönderide görülebilir. Sharma, merkeziyetsiz olmaktan çok uzakta, Bitcoin’in gelişiminin aslında sadece güçlülere fayda sağladığını iddia ettiği merkezi bir geliştirici komite tarafından kontrol edildiğini savunuyor. Bu, yetkin herhangi birinin değerlendirilmek üzere bir Bitcoin İyileştirme Teklifi (BIP) sunabileceği ve istenmeyen değişiklikler yapılırsa tüm protokolün kolaylıkla çatallanabileceği gerçeğini göz ardı eder.

Bitcoin ile, tüm düğümler ve madenciler hangi istemciyi çalıştıracaklarını seçmekte özgürdür. En çok birleştirilmiş çalışmaya sahip müşteri otomatik olarak kanonik zincir haline gelir. Sonuç olarak, bu zincirlerdeki Bitcoin birimi, ağın bütünlüğünü korumaya dahil olan hesaplama çalışması ve kaynaklar nedeniyle neredeyse kesinlikle hala değere sahip olacaktır. Sharma’nın ve Warren Buffet ve Mark Cuban’ın da dahil olduğu diğer pek çok şüpheci tarafından yapılan bir diğer yaygın argüman, Bitcoin’in çok az veya hiç bir kullanımı olmadığı için aşırı değerli olduğudur. Bununla birlikte, Bitcoin’in faydasının ve kullanımının aslında doğrudan kullanıcı sayısıyla ilişkili olduğu iddia edilebilir.

Bu durum, lider kripto para birimi için ek kullanım durumlarının ortaya çıkmasıyla görüldü, kripto para birimi başlangıçta eşler arası takas için kullanılıyordu, çevrimiçi ticaret önemli şey haline gelmeden önce ve şimdi de faydasını genişleten tüm bir DeFi araçları ekosistemi var. Benzer bir olgu, bir ağın değerinin bağlı kullanıcı sayısının karesiyle orantılı olduğunu belirten Metcalfe yasası tarafından açıklanmaktadır. Katlanarak artan Bitcoin cüzdanlarının sayısı ile Bitcoin’in faydası daha da hızlı büyüyor.

Tehlikeli senaryolar

Bitcoin gerçekten sıfıra düşerse, bu ya Bitcoin ticareti yapmanın ya da onu mal ve hizmetlerle takas etmenin imkansız hale geldiği ya da satın alma tarafındaki likiditenin herhangi bir nedenle sıfıra düştüğü anlamına gelir. Buna neden olabilecek tek makul senaryolardan biri, Bitcoin’in birkaç ülkede olduğu gibi, tüm dünya hükümetleri tarafından yasaklanması, potansiyel olarak satın alınmasının veya kullanımının için yasadışı hale getirmesidir

 

Bu aynı zamanda, tüm Bitcoin ağının kaldırılmasını, tüm düğümlerin çevrimdışı hale getirilmesini ve yenilerinin kurulmasını imkansız hale getirmeyi gerektirecektir. Teorik olarak, bu Bitcoin transferini imkansız hale getirecek ve yeraltı ticaretini engelleyecek, muhtemelen Bitcoin’i değersiz kılacaktır, ancak bunu başarmak neredeyse imkansız olacaktır. Ağ düğümlerinin merkeziyetsiz ve küresel yayılımı, Bitcoin blok zincirinin tüm değer önermesidir. Diğer bir olasılık ise, Bitcoin’in yerini daha iyi bir kripto para birimi veya benzer bir alternatif ödeme sistemi ile değiştirmek olabilir. Ancak bu senaryonun tamamlanması muhtemelen birkaç yıl, hatta belki on yıllar alacaktır. Durum ne olursa olsun, Bitcoin’in bir koleksiyoncu öğesi veya gelecek nesiller için tarihi bir eser olarak her zaman bir değeri koruyacağı muhtemel görünüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Comments (1)
Add Comment