Bitcoin Fiyatı, Petrol Gibi Sıfırın Altına İnebilir mi?

Son kripto para birimi piyasası çöküşünden önceki en yükselişli argümanlardan biri, Bitcoin (BTC)’in yarılanma olayından önceki döngünün tüm zamanların en yüksek seviyesini hiç test etmemiş olmasıydı. Ve sonra bu sefer 19.000 doların altına düştü, bu 2020’de yarılanma öncesi en yüksek seviye. Olay, toplam bir çöküş korkusu doğururken, Bitcoin fiyatının sıfırın altına düşüp düşemeyeceği ve pandemi günlerindeki petrol negatif bir değere sahip olup olamayacağı konusunda da sorular ortaya çıkardı.

Bitcoin yüzde 70 düştüğü için piyasalarda korku havası hakim

Kripto para borsası Bitrue’da araştırma analisti olan Whitney Setiawan, Bitcoin fiyatının sıfıra inebileceğini öne sürmenin neredeyse imkansız olduğu kanısında. Çünkü BTC arzı, mevcut küresel tedarik zincirinin bürokrasilerinden etkilenmiyor. Diğer yandan, ham petrol arzı neredeyse sonsuzdur ve bu, birinin ne kadar ödemeye istekli olduğunu bozabilir, bu da fiyatını düşürebilir.  Setiawan, Bitcoin’in teknik tasarımının, “daha geniş piyasa duyarlılığı bir satışı karıştırmaya devam edebileceğinde” bile sıfıra ulaşmasını engellediğini söyledi.

2020 yılında, koronavirüs pandemisinin zirvesinde, ABD’deki petrol fiyatı tarihte ilk kez negatif hale geldi ve varil başına eksi 37 dolara kadar düştü. Bu, petrol üreticilerinin, depolama kapasitesinin tükenebileceğinden endişe ederek emtiayı ellerinden almaları için alıcılara ödeme yapmak zorunda kalmaları anlamına geliyordu. İnsanları evlerinde tutan karantinalar nedeniyle petrol talebi azalmıştı. Kriptoarena.com olarak da bildirdiğimiz gibi, Bitcoin’in fiyatı son birkaç hafta içinde keskin bir şekilde düştüğünden, hemyatırımcılar hem de madenciler büyük kayıplar yaşamamak için varlıklarını boşaltmaya istekliydiler.

BTC’in depolama maliyeti yok, bu yüzden sıfıra gitmeyecek

Fon yöneticisi Pure’un yatırım ve pazar araştırması başkanı Styliana Charalambous, bitcoin fiyatındaki tarihi tersine dönüşün petrolünkine benzetilemeyeceğini çünkü “yatırımcılara Bitcoin’lerini portföylerinde tutmalarının için neredeyse hiçbir maliyeti olmadığını söyledi ve şunları belirtti:

Petrolün bir noktada negatif bir değere sahip olmasının nedeni, dünyadaki petrol depolarının hızlı bir şekilde dolmasıydı. İnsanlar petrol stoklarını depolarından çıkarmak için para ödemeliler. Öte yandan, BTC’nin negatif bir değere sahip olması teknik olarak imkansızdır.

Charalambous, kripto para birimi değerlerinin piyasa spekülasyonlarına dayanarak çılgınca dalgalanabileceğini, ancak değerlerin asla sıfırdan düşük olamayacağını söyledi.  Uzmanlara göre, Bitcoin’in arkasındaki temel teknoloji sağlam kalmaya devam ediyor ve 13 yıldan daha uzun bir süre önce kuruluşundan bu yana çok fazla dalgalanma yaşadı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!