Bitcoin in benimsenmesinde dünyaya öncülük eden 10 ülke

Blockchain araştırma firması Chainalysisin yeni raporu kripto para birimi kullanımının en yüksek olduğu on ülkeden ikisi olan Çin ve ABDnin gelişmiş ekonomilere sahip olduğunu aktardı.

Araştırma firması dünyadaki sıradan vatandaşlar arasında kripto para birimi etkinliğini ölçmek için yeni bir metodoloji olan Global Crypto Adoption Indexi geliştirdi. Chainalysis bir blog yazısında “Niyetimiz çoğu kişinin finansal faaliyetlerinin en büyük payını kripto para birimine taşıdığı ülkeleri vurgulamak” açıklamasına yer verdi.

“Ticaret ve spekülasyon kripto para birimi ekonomisi için önemli olsa da endeksimizin günlük kullanıcılar tarafından tabandan benimsenmesini vurgulamasını istedik” dedi.

Firmanın Global Crypto Adoption Index onchain kripto para birimi değeri transfer edilen onchain perakende değeri onchain kripto mevduatlarının sayısı ve borsa ticaret hacmi olmak üzere dört ölçütü değerlendirmeye alırken ülkelerin nüfus ve ekonomisine göre bir hesaplama yapıyor.

Araştırma firması 154 ülke içerisinden Ukrayna Rusya ve Venezuelanın kripto endüstrisini benimseyerek dünyaya öncülük ettikleri sonucuna ulaştı. İlk 10 içerisinde yer alan ülkeler Çin Kenya Amerika Birleşik Devletleri Güney Afrika Nijerya Kolombiya ve Vietnam olarak bildiriliyor.

Firmanın verileri Bitcoin analiz sitesi Useful Tulipin kurucusu bağımsız araştırmacı Matt Ahlborgun verileri ile örtüşüyor. Ahlborg daha önce Afrika ve Latin Amerikanın şu anda Bitcoin gibi kripto para birimlerine olan ilgide büyük bir artış gösterdiğini belirtti.

Useful Tulip ve Chainalysis tarafından elde edilen verilere göre Venezuela ve Kolombiya Latin Amerikada kriptografinin benimsenmesine öncülük ediyor.

Chainalysisin dikkatini çeken Venezuela ile ilgili olarak “Venezuela gelişmekte olan ülkelerde kripto para biriminin benimsenmesinin ardındaki teşviki ve vatandaşların bunu ekonomik istikrarsızlığı azaltmak için nasıl kullandığına dair mükemmel bir örnek teşkil ediyor dedi.

Firma raporda ”Verilerimiz Venezuellalıların ülkenin yerel fiat para birimi enflasyona değer kaybettiğinde kripto para birimini daha fazla kullandığını gösteriyor. Venezuellalılar aksi takdirde kaybedebilecekleri tasarrufları korumak için kripto para birimine yöneliyor” bilgilerine değindi.

Ayrıca Kolombiya ülkedeki tüm katı düzenlemelere karşın kriptoyu benimsemede dünyada dokuzuncu sırada yer alıyor.

Bununla birlikte Kolombiyadaki milletvekilleri ticareti ve diğer faaliyetleri sınırlayan düzenlemeleri kolaylaştırarak ülkeyi daha “Bitcoin dostu” haline getirmek için aktif olarak çalışıyor. Kolombiyadaki Bitcoin Atmlerinin ve ödeme fintechlerinin sayılarında da artış gözlemlendi.

Comments (0)
Add Comment