Bitcoin e yatırım yapmak için çok mu geç?

Bitcoine yatırım yapmak isteyen birçok insan bunun için geç kaldığını düşünüyor. “Bitster Money Moustache” (BMM) adlı anonim bir blog yazarı bu kanıda olan yatırımcıların çoğunun yanlış düşündüklerini gösteren bir analiz yayınladı.

BMM BTCnin 2017nin sonuna doğru tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasından iki ay önce piyasaya girerek belli aralıklarla eşit miktarda biriktirmeye başladı. Bu stratejiye daha erken başlamış olsaydı nasıl bir tabloyla karşılaşacağını sorguladı. Yaptığı analiz doğrultusunda piyasaya girdiği yılın dört yıl öncesine giderek tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2013 yılına geri döndü ve stratejisini tarihsel fiyat hareketleriyle simüle etti. Bunun neticesinde karının mevcut durumdan daha iyi olacağı gibi bir sonuç ile karşılaşmadı.

Stratejiye göre istiflemeye başladığı tarihten beri aylık 500 € Bitcoin satın alan BMM aynı satın alma stratejisini Eylül 2013 ile Temmuz 2016 arasındaki sürece uyguladı. Toplamdaki otuz beş ay piyasaya girişinden bu yana geçen süreye eşittir. Bu strateji ile Temmuz 2016da simülasyonun sonuna kadar 36.000 € değerinde olan 62 Bitcoin satın alacaktı.

                                     BMMnin istifi Euro (yeşil) ve BTC (sarı)

Simülasyon istiflediği değerin gerçek gelişimi ile kıyaslandığında şaşırtıcı derecede benzer bir sonuç ile karşılaşılıyor.

Bu tabloda BMM simülasyonunu 2018in başında BTCnin fiyatının düşmesinden kısa bir süre sonrasına kadar genişletti. Kırmızı daire istiflediği değerin beklenen gelişimini gösteriyor. Sarı çizgi ise Bitcoin fiyatındaki artış nedeniyle istiflediği BTC gelişimindeki yavaşlığa işaret ediyor. Daha düşük BTC fiyatları ile portföydeki Bitcoin miktarının aynı aylık yatırım için daha hızlı büyüyebileceğinden söz etmek mümkündür.

Bitcoine yatırım yapmak için asla geç değildir

BMM Bitcoine yatırım yaparken başarının ne zaman başladığına bakılmaksızın piyasadaki zamanın bir fonksiyonu olduğunu belirtiyor.

Mevcut durumda tükenmiş olan pek çok erken benimseyen var ve birçok geç benimseyenler de olacak. Cesaretinizi kırmaya gerek yok. O süreçte elinde tutmak şimdi olduğundan daha kolay değildi ve şimdi yatırım yapmayan kişi muhtemelen gelecekte de yapmayacak.

BMM analizini şöyle tamamladı:

“İstiflemeye başla. İnançlı ol. Ayıdan kurtul. Boğaya geç ve başar.“

Comments (0)
Add Comment