Bitcoin (BTC)’de Teknik Veriler Dönüm Noktasında: 3 Kritik Metrik Ön Plana Çıkıyor

Kripto analisti Jakub Dziadkowiec, Bitcoin ağının sağlığını vurgulayan hash oranı ve madencilik zorluğu şeridi gibi göstergeleri inceliyor. Analist, 5 yılın en yüksek seviyesine ulaşan zincirdeki BTC’nin hızlanan toplam transfer hacmine işaret ediyor. Tüm bunlar, güçlü bir şekilde toparlanan ve tüm zamanların en yüksek seviyesine doğru rallisine devam eden lider kripto para için yükseliş fiyat hareketi bağlamında inceleniyor.

Bitcoin yükseliş trendine devam ediyor

Son iki ayda BTC, en düşük 40.596 dolar ile zirve 52.708 dolar arasında bir aralıkta konsolide oluyor. Konsolidasyon aralığı 6 Ekim’de kırıldı ve yazım sırasında BTC 56.000 dolara yaklaşıyor. Bu nedenle, 6 Eylül’deki 52.810 dolardaki zirvenin üzerinde bir kırılma, yeni ATH’ye yönelik yükseliş trendinin devam etmesine yol açabilecek bir yükseliş sinyali olarak görülüyor. Şu anda Bitcoin bu hedefin yaklaşık %20 altında.

Yükseliş trendinin yeniden başlaması, Bitcoin’in yerel zirvesinin 19 Mayıs’taki çöküşte ve en düşük 30.000 dolarda gelen ticaret hacminin (mavi çizgi) istikrarlı bir şekilde düşmesiyle gerçekleşiyor. Bu, önümüzdeki birkaç hafta veya ay içinde Bitcoin fiyatında büyük bir hareket bekleyebileceğimiz anlamına geliyor.

Hash oranı yüksek seviyelere geri döndü

Yalnızca ağın hızının ve performansının değil, aynı zamanda güvenliğinin de bir ölçüsü olan hash oranı Bitcoin ağının temel parametrelerinden birisi olarak biliniyor. BTC ağındaki hash hızının sürekli artan değeri neredeyse her zaman BTC fiyatındaki düzeltmelerle ilişkilendiriliyor. Hash oranındaki şimdiye kadarki en büyük düşüşü, Bitcoin’in ATH’sinden 30.000 dolara düştüğü Nisan-Haziran 2021 döneminde kaydetti. 27 Haziran’da hash oranı 61 milyon Th/s ile 2019 ortasından bu yana en düşük seviyeydi (kırmızı daire).

Bu düşüşteki kilit faktör, Çin’in BTC madenciliği yasağının sebep olduğu FUD olarak nitelendiriliyor. Ancak, bir kez daha sağlamlığını kanıtlayan BTC ağındaki hash oranı o zamandan beri dinamik olarak artıyor. Son günlerde değeri, 2020’nin sonlarında ve 2021’in başlarında ulaşılan zirvelere (yeşil dikdörtgen) geri döndü. 2 Ekim’de, haziran ayının en düşük seviyesinden neredeyse 3 kat daha yüksek olan 180 milyon Th/s’ye ulaştı. Piyasa analisti Caprioleio, Bitcoin ağının bu hızlı toparlanmasına ilişkin bir tweet’te şu sözlerle yorum yapıyor:

Bir yıl önce, ağın %60’ı Çin’deydi. Mayıs ayında Bitcoin ağının bacakları ve kolları kesildi. Fakat sadece 6 ayda tamamen geri döndüler.

Bitcoin madencilik zorluğunun “büyük göçü”

BTC madenciliğinin zorluğunun hareketli ortalamasını (MA) kullanan Zorluk Şeridi göstergesinin yaratıcısı Willy Woo’dur. Zincir içi analist Negentropic paylaştığı Zorluk Şeridi grafiğine göre daha ​​fazla madencinin tekrar çevrimiçi hale geldikçe, göstergenin yakında olumlu bir toparlanma sinyali vereceğini iddia ediyor. Bu süreci “büyük göç” olarak adlandırıyor. Analist ayrıca, Bitcoin ağının madencilik zorluğu şeridindeki ve hash oranındaki büyük düşüşün 2018’deki benzer bir ayı piyasası olayıyla karşılaştırılabileceğini de ekliyor.

Zincir üstü veriler tarafından kaydedilen Toplam Transfer Hacmi Bitcoin’in yükselen fiyatı ve ağın hash oranını göstermeye yarayan bir başka gösterge olarak biliniyor. Eylül ortasından bu yana, bu göstergenin 5 yıllık bir zirve (yeşil alan) kaydettiği ve transfer edilen ortalama Bitcoin miktarının önceki döngünün en iyi dönemlerindekinin yaklaşık iki katı olduğu ortaya çıktı. Zincir içi analist Mskvsk, yakın tarihli bir tweet’te buna dikkat çekerek şu yorumu yapıyor:

Son 2 hafta içinde rekor miktarda #Bitcoin taşındı. Bir şeyler patlamak üzere. ATH düşündüğümüzden daha erken olabilir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!