Dikkat: Binance US CEO’su İstifa Etti! Borsada Neler Oluyor?

Küresel kripto para borsası Binance’in ünlü Amerikan iştiraki Binance.US’nin üzerinde dolaşan fırtına bulutları devam ediyor. Şirket kısa bir süre önce işgücünün yaklaşık üçte birini işten çıkardı ve son olarak Başkan ve CEO Brian Shroder’ın sürpriz bir şekilde ayrılması da bu korkunç tabloya eklendi! Peki, dev borsa için sırada ne var? İşte detaylar…

Binance US CEO’su Brian Shroder istifa etti

Mali düzenleyicilerin mercek altına aldığı Binance.US, uzun süredir sorunlarla karşı karşıya. Son olarak CEO Brian Shroder’in ayrılmasıyla beraber büyük sorunlar baş gösterdi. Kriptoarena.com olarak aktardığımız üzere Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) kripto alanına yönelik iddialı bir yaklaşım sergiledi ve Binance.US bu incelemenin ağırlığını hissetti. SEC’in kripto sektörüne yönelik eylemlerinin yarattığı domino etkisi, bir şirket temsilcisi tarafından son işten çıkarmalarında önemli bir faktör olarak gösterildi. Onların sözleriyle, SEC tarafından dayatılan bu zorluklar “Amerikan işleri ve inovasyonu için gerçek dünya sonuçları” doğuruyor. Bununla beraber Binance.US için sonuçlar işten çıkarmalarla sınırlı kalmadı. Liderlik yarışında Shroder’in bıraktığı boşluğu doldurmak üzere Hukuk Baş Sorumlusu Norman Reed geçici lider olarak göreve başladı.

Binance.US ayrıca iş gücünün üçte birini veya 100’den fazla pozisyonunu azalttı ve bu, kripto borsasının ikinci işten çıkarma turu oldu. Amerikan borsasının sözcüsünden yapılan açıklamada şöyle denildi:

Bugün gerçekleştirdiğimiz eylemler, Binance.US’a yedi yılı aşkın bir finansal platform sağlıyor ve yalnızca kripto borsası olarak faaliyet gösterirken müşterilerimize hizmet etmeye devam etmemizi sağlıyor. SEC’in endüstrimizi felce uğratmaya yönelik agresif girişimleri ve bunun işimiz üzerindeki etkileri, Amerikan istihdamı ve inovasyonu açısından gerçek dünyada sonuçlara yol açıyor ve bu da bunun talihsiz bir örneğidir.

Neler olmuştu?

Brian Shroder’ın Binance.US’nin dümenindeki görev süresi kısa da olsa sorunsuz geçmedi. Eylül 2021’de işe başlamasından bu yana, kendisini şirketi bazı düzenleyici etkilerle karşı karşıya buldu. Özellikle son dönemlerde artan sallantıların önemli bir kısmı, hem SEC hem de Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından açılan davalardan kaynaklandı.

Uzmanlara göre Binance, ABD kolu ve kurucu ortağı Changpeng “CZ” Zhao’ya yöneltilen suçlamalar önemsiz olmaktan çok uzaktı. Bu kuruluşlar yasadışı borsalar işletmek, yetkisiz menkul kıymetler satmak, emtia düzenlemelerini çiğnemek ve kullanıcıların fonlarını yanlış kullanmak gibi iddialarla karşı karşıya kaldı. Yasal mücadeleler şirketin faaliyetlerine zarar verdi.Binance.US, 9 Haziran’da cesur bir hamleyle USD para yatırma işlemlerini askıya aldı ve müşterileri için fiat para çekme yollarını dondurarak SEC ile devam eden mücadelesinin sinyalini verdi.

Ancak olay örgüsü kalınlaşıyor. Binance.US, çalkantılı iki ay boyunca kendisini tamamen kripto tabanlı bir borsa olarak yeniden markalaştırdı. Ağustos ayında dolar işlemlerine geri dönüş ancak MoonPay ile stratejik bir ittifak kurularak mümkün oldu. Bu düzenleyici kısıtlamaların etkisini daha da aydınlatmak için bazı rakamlar yardımcı olabilir. Kaiko’nun verilerine atıfta bulunan bir Reuters raporu, Binance.US’nin piyasa çekişi için kasvetli bir tablo çizdi. Nisan ayındaki %22’lik pazar payından 26 Haziran itibariyle %0,9’a düşmesi kadar dramatik bir düşüş, gerilemelerinin ölçeğinin altını çiziyor. Bir diğer yandan borsa hala tehlike altında olabilir. Önümüzdeki aylar, Binance.US’in fırtınayı atlatıp atlatamayacağını ve ABD kripto alanındaki önemli bir oyuncu olarak konumunu geri kazanıp kazanamayacağını belirlemede çok önemli olacak. Uzmanlar piyasanın yakından takip edilmesini öneriyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!