Binance FTX’ten Vazgeçiyor: ABD Soruşturma Açtı!

Kripto para borsaları Binance ve FTX arasındaki olaylar devam ederken, ABD’deki finans piyasalarını düzenleyen yetkililer, FTX hakkında soruşturma başlattı.

FTX soruşturma ile karşı karşıya

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri Komisyonu (CFTC) tarafından yürütülen soruşturmalarda, FTX’in yaşadığı likidite krizi yakından takip ediyor. Bloomberg tarafından sağlanan bilgilere göre SEC, FTX ile ilgili soruşturmasını bundan aylar önce başlattı. Ayrıca borsanın hem ABD’deki kolu olan FTX.US hakkında, hem de yürüttüğü lending faaliyetleri hakkında incelemeler yapıldığını paylaşıldı.

ABD’deki regülatörlerin FTX’e ek olarak borsanın bağlantılı şirketi Alameda Research ile ilgili olarak da inceleme yaptığı belirtiliyor. Yürütülen soruşturma genelinde ise şuana kadar ne SEC ne de CFTC tarafından resmi bir açıklama yapılmadı. Bu gelişmeler ile birlikte, Binance CEO’su Changpeng Zhao, geçtiğimiz günlerde FTX’i satın almayı kabul ettiklerine dair bir açıklamada bulundu. Kaynaklar tarafından sağlanan bilgilere göre Binance’in FTX’in bilançolarını incelemesinin ardından satın alma ihtimali neredeyse yok oldu. Konuyla ilgili olarak ise yapılan açıklamalarda Binance’in FTX’in bilançolarına kabaca da olsa baktığı ve ardından şirketi satın alma durumunu pek olası görmediği aktarıldı.

Binance CEO’su kararından neden vazgeçti?

Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ), geçtiğimiz günlerde FTX’i satın almaya yönelik bir adım atılabileceğini söyledi. Ancak CZ, şirketin bilançolarını inceleyeceklerini duyurmuştu. Sonrasında ise, Binance’in FTX’in iç bilançolarını ve kredi taahhütlerini gözden geçirdiği aktarıldı. Yarım günlük sürecin ardından yönetim ekibi FTX’in alınmasına şiddetle karşı çıktıklarını aktardı. Bilgiler sonrasında kripto para piyasası ciddi darbe aldı. Bitcoin fiyatı yeniden 2022’in en düşük seviyesi olan 17.100 e kadar geriledi. Hatta, Binance’in FTX’i satın almaktan geri çekildiklerine dair paylaşımı sonrası BTC 16.850 dolara kadar düştü.

Kripto para uzmanları, Binance’in bu aşamada geri çekilmesinin piyasalar adına ciddi zararlar verdiğini söylüyor. Devamında ise çarpıcı bir hamle olacağını ve işlerin FTX adına daha da kötüleşeceğini öne sürüyorlar. Changpeng Zhao gün içerisinde Binance çalışanlarına yazdığı bir mektupta, FTX’in satın alınmasının bir kazanç olmayacağını, hatta bunun şirketin çöküşünün kripto para piyasalarına duyulan güvene büyük zarar verdiğini belirtti. Lider kripto para birimi Bitcoin ise son 24 saatte yüzde 14.78 geriledi. BTC fiyatı şu anda 17,144 dolar seviyesinden işlem görmeye devam ediyor. Olayın ardından kripto para piyasalarının ne zaman toparlanacağı ise merak konusu.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!