Biden’ın Neo-Popülist Ekonomi Modeli Altın İçin Ne Anlama Geliyor?

Ekonomsitlere göre, Biden neo-popülist bir ekonomi modelini benimsedi. Peki, bu altın için uzun vadede ne anlama geliyor?

Nouriel Roubini: Biden, Trump benzeri “neo-popülist” bir ekonomi modeli izliyor!

Geçen ay dünya,  ABD‘nin Afganistan’dan beklenmedik bir şekilde çekilmesi karşısında şok oldu. Amerika’nın büyük başarısızlığı, Biden’ın popülaritesini yerlere serdi. Afganistan fiyaskosunun Amerika’nın itibarına büyük bir darbe vurduğu somut bir gerçek. Bu süreç, uzun vadede ABD dolarını zayıflatırken, uzun vadede altın için olumlu olacak. ABD politikasındaki bir diğer önemli gelişme, Senato’nun Biden’in ekonomik planını Kongre’den geçirmede önemli bir adım olan 1 trilyon dolarlık altyapı yasa tasarısını kabul etmesiydi.

Altın ve mevcut ekonomi arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için, Biden’ın ekonomik gündemine biraz daha geniş bir perspektiften bakmak önemli bir gerçeği ortaya çıkarıyor. Biden’ın Trump’a olan nefretine rağmen, aslında Trump’a benzer bir ekonomi programı sürdürdüğü ortaya çıkıyor. Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Biden’ın doktrinini “neo-popülist” olarak nitelendiriyor. Ekonomist, “Biden’ın Barack Obama yönetiminin politikalarından ziyade Trump’ın ekonomi modelini izlediğini öne sürdü. Gerçekten de, Bill Clinton’dan Obama’ya kadar hemen hemen her başkan, Fed’in bağımsızlığına saygı gösterirken ticaretin serbestleştirilmesinden ve güçlü bir dolardan yanaydı. Ardından Trump devreye girerek Çin ile ticaret savaşı başlattı ve diğer ülkelerden gelen mallara da ek tarifeler uyguladı. Ayrıca, Fed’in zayıf bir doları destekleyen ve salgın başlamadan önce bile mali açıkları artıran eylemlerini sorguladı. Biden da benzer bir milliyetçi ve korumacı ticaret politikası izleyerek, Trump’ın tarifelerini ve ekonomi modelini sürdürüyor. Bu altın fiyatı için olumlu bir gelişme.

Neo-popülist ekonomi modeli altın için olumlu!

Biden, kamu borçlarıyla finanse edilen harcama çılgınlığını sürdürerek zaten büyük olan bütçe açığını genişletti. ABD başkanı, açıkça zayıf bir doları desteklemese de, mevcut yönetim güçlü bir dolar politikası izlemekten çok uzak. Ayrıca, Trump’ın pandemiye yanıt olarak başlattığı devasa miktardaki teşvik paketlerini de destekledi. Son olarak Biden, bazı tekel karşıtı politikalar getirerek büyük şirketlerle savaşıyor. Bu gelişmeler, altın fiyatı için uzun vadede olumlu.

 

Neo-popülist ekonomi doktrininin devamı ve sağlam ekonomiden uzaklaşma genel olarak daha gevşek para ve maliye politikaları anlamına geliyor. Daha büyük borçlar bir borç krizi riski yaratırken, enflasyonist baskıları hafife almak, enflasyon krizi ve hatta stagflasyon  olasılığını artırır. Altın ise bu ortamdan beslenir. Bu nedenle Biden’ın ekonomi modeli altın fiyatını destekelr nitelikte.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!