Bank of America Analistleri: CDBC ler Avrupa Bankaları İçin Olumsuz

Bank of America analistleri Alastair Ryan ve Philip Middleton CBDClerin Avrupa bankaları üzerindeki dezavantajları ile ilgili açıklamada bulundu.

Avrupada CBDC ihraç etmeyi planlayan Avrupa Merkez Bankası (ECB) kısa bir süre önce 2012nin ortalarında CBDCnin pilot testini yapma kararını açıkladı. İngiltere Merkez Bankası da bu tür anlaşmalar hakkında olumlu yorumlar yaptı. Euro Area Bankası da CBDClere karşı pozitif bir yaklaşım sergiledi.

Bank of America analistleri CBDC çabalarının ardındaki bazı nedenleri anladıklarını söyledi. Analistler pandemi sebebiyle fiziksel nakit kullanımının azalmasının hız kazandığını belirtti.

Ayrıca analistler özel kurumların Facebookun Libra kripto para birimi liderliğindeki dijital para birimlerini başlatma arayışlarının Avrupa ve dünyadaki merkez bankalarının farkına varmalarını sağladığını belirtti. Avrupa kartlı ödeme pazarının Avrupa dışı olan Visa ve Mastercard şirketlerinin hakim olduğuna da dikkat çektiler.

Bununla birlikte Ryan ve Middleton CBDClerin insanların cüzdanlarındaki tüm kağıt ve fiziksel paranın yerini almakla kalmayıp aynı zamanda da finansal istikrar için önemli riskler sunacağını ve böylece ülkelerin finansal egemenliğinin sarsılabileceğini söyledi.

Analistler CBDC ile ilgili bir başka endişeye dikkat çekti. Hükümet tarafından verilen dijital para birimleri bankalar ve müşteriler arasındaki bağlantıya engel oluşturacaktı. 

Analistler “Cari hesapların önemi azalırsa bankalar sadece bilanço sermayesi sağlayıcıları olabilir. Bu ücret gelirini son derece savunmasız bırakır” yorumunu yaptı.

Bununla birlikte analistler bankalara mevduat konmayacağını ve dolayısıyla kredi vermeyecek olan bankaların kredi karı yapamayacağını belirterek CBDC sözleşmelerinin deflasyonist olacağını açıkladı.

Merkez bankalarının çoğu dijital para dünyasından uzak kalmak istemeyerek çoğunluğa katılım sağladı. Dünya merkez bankalarının yüzde 80inden fazlası CBDClerin potansiyellerini inceliyor. Bununla birlikte finansal uzmanlar ve analistler merkez bankalarının CBDClerin avantaj ve dezavantajları üzerinde dikkatlice düşünmeleri gerektiğini belirtiyor. ABD Federal Rezervi temkinli bir yaklaşım benimseyerek dijital para birimi başlatma konusunda henüz bir girişimde bulunmadı. CBDClerin avantajları dışında bazı operasyonel konular hassas kamu politikası konuları finansal istikrar ve para politikası üzerindeki etki ve siber saldırı gibi risklerin de dikkate alınması gerekiyor. 

Comments (0)
Add Comment