Avrupa Parlamentosu’ndan Kripto Para Yasağı: Pazartesi Kritik Gün!

Avrupa Parlamentosu’nun Bitcoin (BTC) dahil olmak üzere iş kanıtı (PoW) madenciliğini kullanan kripto para birimlerini yasaklamasına izin veren yasa tasarısı taslak haline geldi.

 

Avrupa Birliği parlamentosu pazartesi günü “Proof of Work” yasağı getirebilir

Son raporlara göre, AB parlamentosu Pazartesi günü oylama yapacak. Daha önce, tasarı, kripto topluluğunun tepkisi sonrası ”Kripto Varlıklardaki Piyasalar” (MiCA) teklifinden kaldırılmıştı. Finansal strateji ve büyüme aşkanı Patrick Hansen, tasarının eklenmesiyle ilgili bazı önemli güncellemeler yayınladı. Parlamentoya sunulacak iki alternatif yasa tasarısı olduğunu bildirdi. Ancak bunlardan sadece biri yönetmeliğe girecek. Yeni tasarıya göre, kripto paralar, Avrupa Birliği’nde ihraç edilmeden, teklif edilmeden veya ticarete kabul edilmeden önce, işlemleri doğrulamak için kullanılan konsensüs mekanizmalarına ilişkin olarak asgari çevresel sürdürülebilirlik standartlarına tabi olacak. Paris milletvekili, tasarının oylanmasını destekliyor.

 

Patrick Hansen, tasarıya son dakika ilavesi olduğu için üyelerin lehte oy kullanabileceğini öne sürdü. Ancak, önümüzdeki üçleme müzakerelerinde gelecekte bırakılacağını da umuyor. Bu hamle, Rusya-Ukrayna savaşının ortasında geldi. AB, ABD ve diğer ülkelerle birlikte Rusya’ya karşı mali yaptırımlar uyguladı. Rusya’nın bu yaptırımlardan kaçınmak için kripto paraları kullanabileceği iddia ediliyor. Bu arada, Rusya’nın dijital varlık kullanımına yönelik yaptırımları düzenlemeye yönelik iddialar da bunu manşetlere taşıdı.

 

Avrupa Merkez Bankası’ndan kritik Rusya Ve kripto para açıklaması

Avrupa merkez bankası (ECB) başkanı Christine Lagarde, Rusya’nın ekonomik yaptırımları aşma ihtimalini engelleyebilmek için milletvekillerine, kripto para düzenlemesini onaylama çağrısı yaptı.Cuma günü ekonomi ve maliye bakanları toplantısında gazetecilerle konuşan Lagarde, Avrupa merkez bankasının, iki ülke arasındaki anlaşmazlık nedeniyle Avrupalı milletvekillerinin Rusya’ya uygulayacağı yaptırımların ‘kararlı ve titiz bir şekilde’ uygulanacağını söyledi. Lagarde ayrıca ‘Rusya’nın bu zorlu ekonomik dönemi kripto kullanarak kolayca atlatmasına yönelik bir soruya cevap olarak, dijital varlıklar üzerinde uygulanabilecek düzenleyici bir çerçeve için mevcut bir teklif üzerinde harekete geçme çağrısında bulundu. Lagarde ayrıca konu hakında şunları söyledi:

Eğer bir yasak, boykot veya yasaklama söz konusuysa, her zaman bunu aşmaya çalışacak illegal yollar da bulunuyor. Kripto varlıklardaki düzenlemenin en kısa sürede onaylanması çok büyük önem arz ediyor. Yani dijital varlıkları gerçekten de yakalayabileceğimiz düzenleyici bir çerçevemiz mevcut.”

 

Düzenlemede, ‘kripto varlık piyasaları için yenilikleri destekleyecek, finansal istikrarı ve yatırımcıları koruyarak kripto varlıkların potansiyelinden yararlanmayı hedefleyen düzenleyici bir sistem oluşturmak’ amacı önerilmişti. İlk olarak Eylül 2020’de Avrupa komisyonuna sunulan ve Kasım 2021’de Avrupa konseyi tarafından kabul edilen bu teklifin geçtiğimiz pazartesi günü Avrupa parlamentosu tarafından oylanması planlanıyordu. Ancak sözcü Stefan Berge cuma günü yaptığı açıklamada, oylamayı iş ispatı (proof-of-work) kripto madenciliği yasağı şeklinde yanlış yorumlanabilme ihtimaliyle ertelendiğini duyurdu. Yazının yazıldığı esnada AB yetkililerinin çerçeveyi oylamasına yönelik kesin bir tarih bulunmuyor.

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!