Avrupa Birliği’nden Sert Rapor: Hedefte Yine Kripto Para Sektörü Var!

Avrupa’nın en etkili finansal gözlemcileri olan Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA), Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) ve Avrupa Sigorta ve Mesleki Emeklilik Kurumu (EIOPA) kripto para piyasasında gözlemlenen oynaklığının neden olduğu risklerin Gamestop ve Archegos dramalarında yaşanan risklerine benzer olduğunu belirtti.

Yükselen fiyatlar, artan hacimler ve riskler

Bugün, Avrupa Denetleme Otoriteleri tarafından ses getirecek yeni bir rapor yayınlandı. “AB Mali Sistemindeki Riskler” adlı  ortak komite raporda, AB bölgesindeki finansal istikrara yönelik en tehlikeli tehditlere açıklık getirildi. Raporu hazırlayan düzenleyiciler, bankacılık kurumlarının tüm piyasalarda artan volatiliteye, artan kredi zararı riskine ve daha büyük tehlikelere karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Raporun, dün kripto para piyasasında yaşanan sert düzeltmeden sonra gelmesi dikkat çekti.

Raporda özellikle vurgulanan noktalardan bir tanesi de, yeni varlık türleri için yükselen değerlemelerin, kripto para piyasındaki devasa dalgalanmaların ve Gamestop çılgınlığı gibi topluluk psikolojisine dayalı risklerin hem bireysel yatırımcılar hem de finansal sistem için büyük tehditler oluşturduğu. Daha önce KriptoArena tarafından bildirildiği üzere, Ocak 2021’de Reddit’ten trader’lar Gamestop (GME) ve AMC Entertainment Holdings (AMC) dahil olmak üzere bir dizi hisse senedinde fiyat dalgalanmalarına yol açtılar. Birçok yüksek profilli varlık yönetimi fonu, pozisyonlarının tasfiye edildiğini gördü.

AB SEC kripto para birimlerine karşı uyarıda bulunmuştu

Rapor, yetkililerin, hem finansal kurumlar hem de perakende yatırımcılar üzerindeki etkileri açısından “getiri artışları” süreçlerini yakından takip etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kurumlar, son dönemde meydana gelen  siber saldırıların, AB pazarlarındaki finansal istikrar için en tehlikeli faktörler arasında yer aldığını belirtti. 17 Mart 2021’de Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi, kripto para birimlerinin kapsamlı bir regülasyona ihtiyacı olduğun ve risk teşkil ettiğini belirtmişti.

 

Kripto para borsası Coinbase’in CEO’su Brian Armstrong, bugün twitter üzerinden yaptığı uzun paylaşımlarda, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nu (SEC) hedef aldı. Armstrong, SEC’in yeni getiri ürünü olan ”Lend” üzerinden borsayı dava etmekle tehdit ettiğini söyledi. Bu durum akıllara ikinci bir SEC-Ripple davasının yaşanıp yaşanmayacağını getirdi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!