Avrupa Birliği’nden Çarpıcı Kripto Para Kararı: Yeni Bir Departman Kuruluyor!

Avrupa Birliği, kara para aklama ve kripto para birimlerini kullanabilecek diğer yasa dışı faaliyetlerle mücadele etmek için yeni bir departman kurmayı planlıyor.

Amaç kara para aklamayı ve terör finansmanını engellemek!

AB, sınırları içerisinde kara para aklama konusunda ciddi önlemler almak için yeni bir departman kurmaya hazırlanıyor. Kripto para birimleri, son zamanalrda giderek daha fazla yasa dışı finansal işlemlerde  kullanılmaya başlandı ve yeni departman varlıkları kendi düzenlemeleri kapsamına alacak. Yakın tarihli bir Reuters raporuna göre, Avrupa Birliği yeni şeffaflık para kuralları belirlemek, kara para aklamayla mücadele etmek ve hatta bölge içinden terör finansmanını önlemek için yeni bir departman önermek istiyor.

Departmanın adı Kara Para Aklamayla Mücadele Otoritesi (AMLA) olacak ve görevlerinden biri de dijital varlıklara gereken özeni göstermek olacak.Avrupa Komisyonu’na göre, kripto para birimleri, yasadışı kara para aklama operasyonlarında kullanılabilecekleri için katı düzenlemelere ihtiyaç duyuyor. Dahası, sanal varlıklar terör örgütlerini bile finanse edebilir. Kurum şöyle bir açıklama yaptı:

Bu tür kuralların olmaması, kripto para sahiplerini kara para aklama ve terörizmin finansmanı risklerine maruz bırakıyor, çünkü yasadışı para akışları kripto varlıklarının transferi yoluyla yapılabiliyor.

Yasayı uygulamayan ülkelere yaptırımlar gelecek

Avrupa Parlamentosu’nun Alman Yeşiller Partisi üyesi Sven Giegold, Avrupa Birliği’nin çabalarına dikkat çekti. Birliğin tüm hükümet organlarının birleşik güçlerinin kara para suçlarına karşı daha iyi sonuçlara yol açacağına dair umutlarını dile getirdi ve şunları ekledi:

Tek tip standartlar ve daha merkezi denetim ile AB Komisyonu, mali suçlara karşı tutarlı eyleme olanak sağlamak için önemli iyileştirmeler getiriyor. AB, bu arada kara para aklama kurallarını gerektiği gibi uygulamayan AB ülkelerine karşı yasal işlem başlatmalı.

Banque de France kripto para regülasyonu için AB’ye seslendi

Kısa süre önce Fransız merkez bankası başkanı François Villeroy de Galhau, AB’nin kripto para birimlerini mümkün olan en kısa sürede düzenlememesi durumunda Avrupa’nın parasal egemenliğinin zor zamanlar yaşayacağına dair bir uyarı bildiris yaınladı ve şunları söyledi:

 “İster dijital para birimleri isterse ödemeler olsun, Avrupa’da gerektiği kadar hızlı hareket etmeye veya parasal egemenliğimizin aşınması riskini önlemeye hazır olmalıyız.

 

Galhau, dijital varlıkların kullanımı söz konusu olduğunda kara para aklamadan bahsetmedi ancak Bitcoin ve altcoinler etrafında düzenleyici bir çerçeve olmadan, euronun uluslararası rolünün tehlikeye girmesinden endişe duyuyor. Yöneticiye  göre, regülasyon önümüzdeki aylarda uygulanmalı, yoksa AB finansal egemenliğini kaybedecek”. Galhau son olarak şunları vurguladı:

Burada aciliyeti vurgulamalıyım: Bir iki yıl gibi fazla zamanımız kalmadı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!