ANZ Analistleri, Altın Piyasasını Yorumladı: İşte Beklentileri!

Altının jeopolitik risk getirisi, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinin ardından hafifledi. Daha güçlü bir USD ve daha agresif bir faiz artırım döngüsü beklentileri de hissiyat üzerinde baskı oluşturuyor. ANZ’deki stratejistler, altın fiyatının, uzun süreli Ukrayna krizinin ortasında güvenli liman talebi sayesinde agresif sıkılaşma beklentilerini dengelemesini bekliyor.

Altın yatırım talebi canlanıyor

Avusturalya ve Yeni Zelanda merkezli bir bankacılık devi olan ANZ Bank’ın analistlerine göre ABD Merkez Bankası (Fed) geçen haftaki toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artırdı. Nokta grafiği, önümüzdeki iki yıl için medyanın uzun vadeli tahminleri aştığını gösteriyor. Agresif bir faiz artırımı döngüsü, altın fiyatları için kilit bir direnç kaynağı olmaya devam ediyor. ANZ Bank analistleri bunun, Ukrayna’da devam eden savaşın yarattığı belirsizliğin ortasında güçlü güvenli liman talebiyle dengelenmesi gerektiğini iddia ediyor.

Ünlü bankanın analistlerine göre yatırım talebi, şubat ayından bu yana güçlü girişler gördü ve ETF net akışları bugüne kadar 202 tona yükseldi. Bu, 2021’de 300 tonluk net tasfiyenin ardından geliyor. Yatırımcılar ayrıca altının vadeli işlemlerinde 233 tonluk net uzun vadeli pozisyonlar ekledi. Dolayısıyla analistlere göre Hindistan ve Çin’deki fiziksel altına yönelik talep, daha yüksek altın fiyatları ve daha yavaş ekonomik büyüme beklentilerinden etkilenebilir. Hindistan ve Çin’de düşen altının spot getirisi ise fiziksel alımın zayıfladığını gösteriyor.

Altının teknik analizi

Değerli metalin teknik göstergelerini inceleyen FXStreet analistlerine göre, altın fiyatı, bir günlük S1 pivot noktasını 1.923 dolarda test etmek için düşüşlerine devam ediyor. Analistlere göre bu seviyenin altında bir kabul, satıcıları 1.918 dolarda güçlü desteği hedeflemeye çağıracak. Ayrıca FXStreet analistlerine göre altında satış yoğunlaşırsa, dört saatlik SMA200 ile bir günlük S2 pivot noktasının 1.909 dolarda birleşmesine doğru keskin düşüşü göz ardı etmemek gerekiyor. Bir günlük Fibonacci yüzde 161,8 ve bir aylık Fibonacci yüzde 38,2’nin 1.904 dolarda kesişimi, ayılar için aşılması gereken bir seviye olacak.

Kriptoarena.com olarak analizlerine sıklıkla başvurduğumuz FXStreet analistlerine göre, boğalar oyuna geri dönerse, bir günlük Fibonacci yüzde 61,8 olan 1.926 dolarda anında direnç görülüyor. Ayrıca analistlere göre daha da yukarılarda, altın boğalarının 1.931 dolar civarındaki yoğun bir direnç seviyesi kümesinin üzerinde güçlü bir dayanak bulması gerekecek. Bu seviye bir günlük SMA5, dört saatlik SMA10, bir günlük ve bir haftalık Fibonacci yüzde 38,2’sinden oluşuyor. Ayrıca analistlere göre bir önceki günün en yüksek seviyesi olan 1.941 dolar, sürekli bir yükselişle alıcıların radarlarında olacak.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!