“Piyasa Dövüldü!” Analist, Altın Fiyatları Öngörülerini Paylaştı!

Altın fiyatları, perşembe günü ABD’de gün ortası ticaretinde keskin bir düşüş yaşadı. Kıymetli metal, beklenenden daha sert bir Fed toplantısı ve her ikisi de ABD doları endeksini bugün 1,5 yılın en yüksek seviyesine çıkarmaya yardımcı olan bazı iyimser ABD ekonomik verilerinin ardından darbe alıyor. Fed toplantısının ve bazı jeopolitik sorunların piyasa üzerindeki etkilerini inceleyen analist Jim Wyckoff altına ve gümüşe yönelik analizlerini paylaşıyor.

Piyasalar hala FED toplantısının etkilerini yansıtmaya devam ediyor

Altın fiyatları, birkaç yıldır daha gevşek para politikalarıyla desteklendikten sonra, daha sıkı bir Fed ve diğer merkez bankalarının para politikaları nedeniyle son zamanlarda keskin bir şekilde satılıyor. Ancak artan enflasyon korkuları nedeniyle daha sıkı para politikaları uygulanıyor. Tarihsel olarak, yükselen enflasyon, değerli metaller gibi sabit varlıklar için yükselişe geçtiği biliniyor. Analist Jim Wyckoff’a göre enflasyon düşmeye devam ettikçe değerli metallerin piyasaları genel olarak daha uzun vadeli bir yükseliş şeklinde tepki verecek. Bunların yanı sıra ABD dördüncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla raporu, yüzde 5,5’lik artış beklentilerine karşı yüzde 6,9’luk bir artış gösterdi. Yakından izlenen enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi ise dördüncü çeyrekte yıllık yüzde 6,5’lik sıcak bir oranla geldi. ABD haftalık işsizlik başvuruları verileri de iyimser görünüyor. Veriler, değerli metallerin piyasalarını aşağı itmeye yardımcı olan ABD doları endeksini artırmaya yardımcı oldu.

Küresel borsalar çoğunlukla bir gecede düşüş yaşarken ABD borsa endeksleri öğle saatlerinde karıştı. Çarşamba öğleden sonra Fed’in Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının sonuçlanmasının ardından, piyasalar hala gergin görünüyor. FOMC açıklaması piyasaları fazla hareketlendirmemiş olmasına rağmen Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısında beklenenden daha sert politikalar izleyeceği görüldü. Powell, yaklaşmakta olan faiz artırımları konusunda belirli bir zaman dilimi vermezken Fed’in “çevik” olacağını söyledi. Analist Wyckoff’a göre, Powell’ın baskısı Fed’in para politikasını daha da az netleştirmiş olabilir ve piyasalar belirsizliği sevmez. Yine de çoğu kişi Fed’in gelecek yıl içinde beş faiz artırımı yapacağını düşünüyor. Fed gözlemcileri ayrıca merkez bankasının bilançosunu beklenenden daha hızlı küçültmeye başlayabileceğini düşünüyor. Bunlara ek olarak altın fiyatları gün içinde 11,36 dolar düşüşle 1785,62 dolardan işlem görüyor.

Analiste göre altın fiyatları ve gümüş için izlenmesi gereken seviyeler

Değerli metallerin grafiklerini inceleyen analist Jim Wyckoff’a göre, şubat ayı vadeli altın fiyatları bugün üç haftanın en düşük seviyesini gördü. Analiste göre boğalar hala hafif genel kısa vadeli teknik avantaja sahipler, ancak azalıyorlar. Günlük grafikte altı haftalık bir yükseliş trendi en azından geçici olarak reddedildi. Wyckoff’a göre boğaların bir sonraki yukarı yönlü fiyat hedefi, ocak ayının zirvesi 1.854,20 dolarda sağlam direncin üzerinde bir kapanış üretmekken ayıların bir sonraki kısa vadeli aşağı yönlü fiyat hedefi, vadeli işlem fiyatlarını aralık ayının en düşük seviyesi olan 1.753 dolarda sağlam teknik desteğin altına itiyor. İlk direnç 1,800,00 dolar ve ardından 1,815,00 dolar olarak görülüyor. İlk destek ocak ayının en düşük seviyesi 1.781,30 dolarda ve ardından 1.775,00 dolarda görülüyor.

Altın fiyatları hakkındaki analizlerini sunan Wyckoff’a göre mart ayı vadeli gümüş fiyatı bugün üç haftanın en düşük seviyesini gördü. Kriptoarena.com olarak sıklıkla analizlerine başvurduğumuz analist Jim Wyckoff’a göre gümüş ayıları, genel olarak kısa vadede teknik avantaj elde etti. Günlük grafikte altı haftalık bir yükseliş trendi reddedildi. Analiste göre gümüş boğaların bir sonraki yukarı yönlü fiyat hedefi, fiyatları ons başına 24,00 dolardan sağlam teknik direncin üzerinde kapatmak. Ayılar için bir sonraki aşağı yönlü fiyat hedefi ise kapanış fiyatlarını aralık ayının en düşük seviyesi olan 21,41 dolarda sağlam desteğin altında tutmak. İlk direnç 23,00 dolarda ve 23,50 dolarda görülüyor. Bir sonraki destek 22,50 dolarda ve ardından 22,25 dolarda görülüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!