Altın Fiyatı Tahmini: Yatırımcılar Hangi Seviyelere Bakmalı?

Altın fiyatı (XAU/USD), Cuma günkü Asya seansı sırasında 1.662 dolar civarında baskı altında kalmaya devam ediyor. ABD doları, ABD’den gelen önemli tüketici merkezli veriler öncesinde toparlanmak için güçlü Hazine getirilerinin izini sürerken, önceki günün iki haftanın en düşük seviyesinden sıçramasını tersine çevirdi.

Piyasalara genel bakış ve altın fiyatını etkileyen faktörler

ABD 10 yıllık Hazine getirileri, Ekim 2008 seviyelerine yakın iki günlük bir düşüş eğilimini yakalamasının ardından yaklaşık yüzde 3,96 civarında daha güçlü kalmaya devam ediyor. Daha güçlü tahvil kuponları, piyasanın durgunluk korkularını yansıtıyor ve risk-güvenliğe doğru ilerliyor ancak önceki gün ABD dolarını harekete geçiremedi. Japon ve Çinli politika yapıcıların Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) daha yüksek oranlar için yaptığı baskıyı görmezden gelmelerinin de XAU/USD fiyatları üzerinde ağırlık oluşturması gerektiği belirtilmelidir. Bunu yaparken, kıymetli metal Çin Halk Bankası (PBOC) Başkanı Yi Gang’ın güçlü teşvik için hazır olduğunu görmezden geliyor. Art arda üçüncü kez daha yumuşak olan ABD Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) 40 yılın en yüksek Çekirdek TÜFE ile yarışması ve şahin Fed’e rağmen ABD Dolar Endeksi’ni (DXY) boğmasının ardından külçe altın fiyatları, önceki gün iki haftadaki en düşük seviyelerinden kayda değer bir toparlanma kaydetti.

Veriler hakkında konuşurken, DXY Perşembe günkü Kuzey Amerika seansının sonunda yüzde 0.70 düşüşle 112.45’e düştü. ABD TÜFE’nin yüzde 8,1’lik piyasa tahminlerine kıyasla yüzde 8,2’ye yükseldiğini, ancak önceki yüzde 8.3’e kıyasla gevşediğini belirtmekte fayda var. Kriptoarena.com olarak da bildirdiğimiz gibi, çoğunlukla Çekirdek TÜFE olarak bilinen Gıda ve Enerji çıkışlı TÜFE, yüzde 6,5’lik beklentileri ve yüzde 6,3’lük önceki okumaları geçerek yüzde 6,6’ya sıçradı. Eylül ayı ABD Perakende Satışları, Michigan Tüketici Güven Endeksi (CSI) ön okumaları ve Michigan Üniversitesi’nin (UoM) Ekim ayı 5 yıllık Tüketici Enflasyon Beklentileri net yönler için çok önemli olacak. Çin’den gelen covid güncellemeleri, Çinli ve Japon politika yapıcıların piyasaya müdahale konuşmaları da önemli olacak.

Teknik analiz

100-EMA’yı geçmek için birden fazla başarısızlığın yanı sıra durgun ve RSI gerilemesi göz önüne alındığında, altın fiyatlarının aşağı yönlü kalması muhtemel. Bununla birlikte, Ağustos-Eylül aşağı yönlü yüzde 23.6 Fibonacci geri çekilme seviyesi 1.651 dolar civarında, parlak metale anında destek sunuyor. Bununla birlikte, 1,640-42 dolar civarındaki üç haftalık bir yatay destek alanı, XAU/USD ayılarını yılın en düşük seviyesi 1,614 dolara yönlendirmeden önce durdurabilir.

Bu arada, toparlanma hamlelerinin alıcıları ikna etmek için yalnızca 1,680 dolarlık 100-EMA engelini değil, aynı zamanda 1,692 dolarlık 200-EMA direncini aşması gerekiyor. Bunu takiben, 1.700 dolar ve 1.730 dolar civarındaki aylık en yüksek seviye odakta olacak.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!